latinica  ћирилица
18/11/2019 |  17:42 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Foča: Studentski dom sa većim kapacitetima

Potrebno je proširiti kapacitete za smještaj studenata Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta u Foči, rekao je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović nakon posjete ovim visokoškolskim ustanovama. Čubrilović je istakao i da su se opravdanim pokazala ulaganja u izgradnju modernog studentskog doma u Foči, za šta je uloženo oko osam miliona maraka.

Postojećih 346 mjesta u Studentskom domu u Foči nisu dovoljna za smještaj svih studenata. To je glavna poruka nakon sastanka predsjednika Narodne skupštine sa rukovodstvom doma i Medicinskog fakulteta. Sve veće interesovanje za ovu visokoškolsku ustanovu zahtjeva proširenje kapaciteta.

- Nastojaćemo da nadogradimo još jedan sprat i da obezbjedimo 1.100 kvadratnih metara nastavnog prostora. Veliki interes je za smještaj studenata - istakao je Dejan Bokonjić, v.d. dekana Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Medicinski fakultet od naredne godine planira i uvođenje nastave na engleskom jeziku što će u tu sredinu privući i strane studente. To je dodatni razlog za podršku republičkih vlasti.

- To je velika stvar, ne samo za Medicinski fakultet i ovu lokalnu zajednicu, nego i za cijelu regiju. Ti ljudi sutra kada provedu pet šest godina, oni su svojevrsni ambasadori - istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Zbog procjena o povećanom prilivu studenata, ali i činjenice da je bez kreveta ove godine ostalo oko 80 njih, uprava Studentskog doma razmišnja i o ubacivanju dodatnih kreveta u sobe koje su do sada bile dvokrevetne. Ipak kažu, najviše bi pomogla izgradnja dodatnog objekta.

- Postojeću čitaonicu smo izmjestili u tavanski prostor tako da dobijemo i prostorije za društveni život studenata što trenutno nemamo u ponudi - poručio je Srđan Drašković, direktor Studentskog doma u Foči.

Na Medicinskom i Bogoslovskom fakultetu u Foči studira oko 2.000 studenata.