latinica  ћирилица
18/11/2019 |  17:49 ⇒ 21:25 | Autor: RTRS

Rajčević: Gomila bezočnih laži o projektu "e-bebe"

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević demantovao je navode Draška Stanivukovića, poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, o tenderu za projekat "e-bebe".

Rajčević kaže da je Stanivuković u medijima iznio "gomilu bezočnih laži" i najavio tužbu za klevetu, ako se Stanivuković javno ne izvini.

Sve što je Stanivuković rekao, apsolutna je laž koja je sračunata da kompromituje Vladu, nadležno ministarstvo i mene kao ministra, rekao je Rajčević povodom netačnih informacija koje je Stanivuković iznio o projektu "e-bebe".

Ministar je podsjetio da je Stanivuković poredio i cijene u Srpskoj i Srbiji, a s obzirom na drugačiju bazu registara i podataka, kako kaže, situacija je neuporediva.

- Što se tiče cijene i to je laž. Cijena ovog projekta nije 800.000 KM bez PDV-a, nego 800.000 sa PDV-om. Efektivno, to je 683,760 KM . Nije u pitanju aplikacija nego informacioni sistem i daleko je kompleksniji predmet nabavke - pojasnio je Rajčević.

Netačno je i to, tvrdi Rajčević, da je kćerka Milorada Dodika kao potpredsjednica Fondacije "Djeca nam se rađala" izrazila želju da se djeca registruju "na klik" nakon čega je on raspisao tender, te da je posao dobio Dodikov sin, kako to tvrdi Stanivuković.

- Tokom postupka nabavke, za razliku od ovih tvrdnji, nije postojala, niti je Ministarstvo zaprimilo, nijednu drugu ponudu osim ponude izabranog implementatora, što direktno dokazuje da je Stanivuković obmanuo javnost - navodi Rajčević.

I Kompanija Prointer odbacila je neargumentovane i klevetničke napade, pojašnjavajući da je Stanivuković iskoristio nečitljivu fotokopiju da ospori javnu nabavku koja je sprovedena po zakonu.

Premijer Srpske Rdovan Višković poručuje da su se svi zainteresovani mogli prijaviti na raspisani javni tender.

- To je bio javni tender, svi koji su mogli da urade za pet puta manju cijenu, mogli su da se prijave, da dobiju taj posao - naglasio je Višković.

Ministar Rajčević je naglasio da će u skladu sa zakonskim odredbama, putem pravnog zastupnika, pružiti mogućnost Stanivukoviću da demantuje samog sebe i javno se izvini.