latinica  ћирилица
18/11/2019 |  17:59 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Ne bude li dogovora, Vlada će propisati novu najnižu platu

Ne bude li dogovora sa socijalnim partnerima, Vlada Republike Srpske odlukom će propisati novu najnižu platu.

Ovo je potvrdio premijer Radovan Višković, ističući da će odluka biti donesena ako razgovori ne urode plodom do kraja godine.

O trogodišnjem Programu ekonomskih reformi i budžetu za narednu godinu premijer je danas razovarao sa predstavnicima Privredne komore Republike Srpske.

Sastanci jednom mjesečno, predstavljanje prijedloga ekonomsko - socijalnih reformi većem broju privrednika, obezbjeđivanje dodatnih sredstava za tehnološke inovacije u privredi.

U ove tri tačke može se sažeti razgovor premijera sa predstavnicima Privredne komore.

Privrednici navode - sve je teže poslovati pozitivno.

- Povećani zahtjevi za povećanje plata, vezano za povećanje cijena energenta, cijena komunalnih usluga i ostalo, sigurno će uticati na ukupno poslovanje. Bili su to razlozi da razgovaramo prije kreiranja dokumenta Program ekonomskih reformi - rekao je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Sve poteze kojima se nastoji povećati plata i zaposlenost Vlada će raditi u dogovoru sa realnim sektorom.

O podsticanju tehnoloških inovacija u privredi posebno će se voditi računa.

- Mi i sada imamo, preko sredstava IRB-a, jednu takvu kreditnu liniju. Da li ćemo je kroz sufinansiranje kamata na neki način učiniti još poželjnijom i privlačnijom našim privrednicima...Svakako da ćemo na tom pitanju raditi - istakao je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Razgovori o povećanju najniže plate, priznaje premijer Višković, nisu daleko odmakli. Ne nađe li se zajednički jezik sa socijalnim partnerima, Vlada bi mogla odlukom da propiše najnižu platu u Srpskoj.

- U ovom momentu nemojte očekivati da vam saopštim koja će to cijena biti, ali uvažavajući i zahtjeve sindikata i zahtjeve poslovne zajednice, ukoliko ne bude dogovora, Vlada će, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, da propiše tu najnižu platu od 1. janura naredne godine - pojasnio je Višković.

Komentarišući poslovanje u Šumama i Poštama Srpske, premijer je istakao da je, prema devetomjesečnom izvještaju, većina šumskih gazdinstava poslovala pozitivno, pa se takav rezultat očekuje i na nivou cijelog preduzeća.

Pošte su, navodi, iskazale gubitak od oko dva miliona maraka i dobile instrukcije kako problem da riješe do kraja godine.