latinica  ћирилица
18/11/2019 |  18:13 | Autor: SRNA

Vulin: Zabrinutost zbog podrške nekih članica NATO formiranju tzv. "vojske Kosova"

Srbija je duboko zabrinuta zbog podrške određenih članica NATO formiranju takozvane vojske Kosova, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin danas američkom ambasadoru u Beogradu Entoniju Godfriju.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Vulin je na sastanku u Beogradu istakao da je ta situacija krajnje zabrinjavajuća i neprihvatljiva, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

On je napomenuo da je KFOR najodgovorniji za održavanje mira i bezbjednosti na teritoriji Kosova i Metohije, te dodao da smanjenje snaga KFOR u sadašnjim uslovima negativno utiče na bezbjednost nealbanskog stanovništva na Kosmetu.

- Odluka o smanjivanju snaga KFOR treba da zavisi od stalne procjene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbjednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma - izjavio je Vulin.

Vulin je rekao da se odnosi Ministarstva odbrane Srbije i Oružanih snaga SAD zasnivaju na partnerstvu i aktivnosti bilateralne vojne saradnje i realizuju se na osnovu zajedničkih interesa.

On je naglasio značaj podizanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije kroz zajedničku obuku i vježbe sa Oružanim snagama SAD, dalji razvoj baze "Јug" i saradnju sa NATO u okviru programa "Partnerstvo za mir".

- Srbija, kao vojno neutralna zemlja, otvorena je za saradnju sa svim partnerima u oblastima od zajedničkog interesa - rekao je Vulin.

Vulin je prenio i stavove Srbije u vezi s aktuelnim pitanjima političko-bezbjednosne situacije u regionu, sa fokusom na nepromijenjeni stav po pitanju statusa Kosova i Metohije.

Godfri je pohvalio što Srbija podržava i naglašava značaj misije KFOR, kao i transparentnost u medijskom predstavljanu saradnje sa KFOR, što u znatnoj mjeri doprinosi pozitivnoj atmosferi i stabilnosti.

On je dodao da očekuje da će saradnja biti podignuta na viši nivo.

Godfri je prenio Vulinu da su SAD opredijeljene za održavanje mira i prosperiteta u regionu i da će na konstruktivan način sarađivati sa Vladom Srbije na tom planu.