latinica  ћирилица
18/11/2019 |  18:52 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

MMF upozorava: BiH treba nova vlast-ugrožen aktuelni produženi aranžman

Politička blokada BiH trn je u oku i Međunarodnom monetarnom fondu.

Iz ove institucije poručuju da su neprihvatljivi pregovori sa vlastima u tehničkom mandatu.

Trenutni produženi aranžman neće biti nastavljen, biće predloženo zaključivanje novog, a za to je uslov - nova vlast u skladu sa izbornim rezultatima.

407 - tačno toliko dana proteklo je od dana u kojem su se građani Bosne i Hercegovine izjašnjavali o tome ko će da ih vodi do 2022. godine.

Iako su rezultati njihovog izbora davno objavljeni, vlast do danas nije formirana. Izvjesno je neće biti ni sutra.

Da bi trebala što prije sada kaže i Međunarodni monetarni fond. Za BiH planiraju novi aranžman i paket reformi, jer je postojeći u zastoju.

Da bi se razgovaralo o tome iz ove institucije kažu - potrebna je nova vlast. Novi stalni predstavnik isije MMF u BiH Endrju DŽuel navodi: "S obzirom na to da Republika Srpska ima novu vlast, to znači da nam treba novi Savjet ministara i nova Vlada FBiH. Bilo je nekih razgovora da li nastaviti s trenutnom tehničkom vlasti, ali ostaje problem šta će od toga moći biti implementirano. Јer čak i ako bismo znali da će tehničke vlasti ostati u nekom dužem periodu, parlament ne radi i pitanje je šta bi se moglo sprovesti od onoga što bi se eventualno i dogovorilo."

Ovaj stav proizašao je iz razgovora sa predstavnicima Republike Srpske, kaže predsjednik Vlade. Radovan Višković istakao je i da je tokom razgovora sa predstavnicima ove instuticije tražio da se omogući aranžmani samo za Republiku Srpsku.

Kaže, već su predložili u koju namjenu bi bili korišćeni i za šta tačno bi bili sklopljeni.

- Mi smo u ovom momentu predložili da bi nama bilo značajno da rješavamo pitanje zdravstvenog sektora i javnih preduzeća. Oni su se s nama složili da je to nama prioritet s kojim bi sklopili aranžman sa MMF - naglasio je Višković.

Sredstva MMF-a potrebna su zbog reformi, ističe Višković. Vlada Srpske, kaže, ne želi da sluša da će aranžman biti realizovan kada bude formirana vlast, jer to dovodi do pitanja - šta ako vlast ne bude formirana u naredne četiri godine.

Prelivanje političke krize na ekonomiju za ekonomiste nije neočekivano.

Predrag Duduković kaže, činjenica da Savjet ministara nije formiran uzrok je blokade projekata koji su ranije dogovoreni. Ni stav MMF-a kaže, nije novost.

- Zašto padaju strane investicije, odnosno iznos stranih investicija? Evo, to je jedan od razloga. Mislim da je najveći problem politička situacija, jer kako će neko biti siguran da ulaže svoj novac kada mi nismo u stanju da formiramo vlast - dodaje Duduković.

Politička situacija uzrok je letargije na ekonomskom planu na kojem se u čitavoj godini ništa spektakularno nije desilo, kaže Duduković.

Tako umjesto stabilnog i visokog ekonomskog rasta građani BiH imaju političku blokadu – jednog čovjeka na čelu izvršne i zakonodavne vlasti i ministre koji su istovremeno i poslanici.