latinica  ћирилица
18/11/2019 |  18:58 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Ponovo ignorisan stav NSRS; Šarovićeva i Borenovićeva inicijativa u proceduri

Na inicijativu 18 poslanika zakazana je hitna sjednica, radi usvajanja izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Tako je prijedlog poslanika SDS-a i PDP-a zvanično ušao u parlamentarnu proceduru i pored zaključaka Narodne skupštine o neprihvatljivosti ovakvog dokumenta. Hitna sjednica nije opravdana, poručuju iz SNSD-a.

Zahtjev za održavanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za izmjene i dopune Poslovnika potpisali su poslanici SDS, PDP, SDP, SBB, DF-a, a prihvatio predsjedavajući Denis Zvizdić za srijedu 20. novembar. Iz SDS-a poručuju da je cilj odblokirati rad bh. Parlamenta.

- Vjerujem da možemo da dobijemo podršku mnogo više, najmanje 27, čak i 28 poslanika, ukoliko svi budu u BiH - istakao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a

Dok Šarović kalkuliše ko je za, SNDS jasno poručuje da su protiv inicijative SDS-a i PDP-a. Šef Kluba poslanika ove stranke u PD PS BiH Staša Košarac kaže da pet godina ignorišu stavove Srpske, iako je Narodna skupština obavezala sve srpske predstavnike da ne pokreću bilo kakave inicijative za izmjenu Poslovnika.

- Oni ovim potvrđuju da su dio te perfidne političke igre gdje dirigentsku palicu drže bošnjaci, a da su oni samo izvođači tih politika s ciljem derogiranja Institucija Republike Srpske - poručio je Košarac.

Košarac kaže da je ovom inicijativom vidljiva perfidna politička potreba za stvaranje neke nove parlamentarne većine, kako bi SDS i PDP ostali u foteljama, iako su građani Srpske njihove politike kaznile na izborima. Upozorava da bi izmjenama Poslovnika bilo moguće da poslanik SDA iz Republike Srpske bude biran u svih šest stalnih komisija iako mu pripada jedna pozicija.

- Iz kvote iz Republike Srpske od 18 članova, SDA koja participira iz kvote Srpske ima jednog poslanika i po formuli pripada jedno od 18 mjesta. Ovom inicijativom bi bilo moguće da SDA ima šest, odnosno da jedan poslanik bude biran u svih šest komisija što znači šest puta jača SDA - dodao je Košarac.

Šarović napominje da nije u pitanjz nikakva diskiminacija.

- Nakon izbora nema nikakve diskriminacije, ni nacionalne ni entitetske bilo koje druge svi mogu u tome da učestvuju i da popunjavaju komisijska tijela prema svojoj snazi koju imaju u parlamentu - poručio je Šarović.

Košarac ističe da nije ni opravdano što se saziva hitna sjednica i traže izmjene Poslovnika, nakon što su sve stranke dostavile svoje prijedloge za članove stalnih komisija. Kaže logično bi bilo da je Zvizdić zakazao redovnu sjednicu na kojoj bi se birali članovi stalnih komisija u skladu s važećim Poslovnikom.