latinica  ћирилица
18/11/2019 |  19:06 ⇒ 19:10 | Autor: RTRS

Maliciozni video fajlovi nova prijetnja za Vocap

Integritet enkriptovanih poruka se već neko vrijeme dovodi u pitanje, a najviše kritika je usmjereno ka Vocap platformi, koja je već zakrpila nekoliko ranjivosti, ali se i dalje hvata u koštac sa sigurnosnim problemima.
Vocap (ilustracija: WhatsApp) -
Vocap (ilustracija: WhatsApp)

Najozbiljniji bezbjednosni propust već je doveden u vezu sa izraelskom kompanijom NSO. Fejsbuk, u čijem je vlasništvu platforma, preduzeo je i pravne mjere protiv napadača.

Nakon starih napada uslijedili su i novi, pa se 14. novembra pojavilo još jedno upozorenje koje je u vezi sa specijalno kreiranim MP4 fajlovima. O prirodi napada nema mnogo informacija, ali upozorenje ukazuje na ozbiljnost novih malicioznih fajlova koji na pogođene uređaje implementiraju malver, što omogućava preuzimanje kontrole nad sistemima, te prisluškivanje žrtava.

Prema saopštenju kompanije Fejsbuk, novi malver pogađa sljedeće Vocap verzije: Android verzije prije 2.19.274, iOS verzije prije 2.19.100, Enterprise Client verzije prije 2.25.3, Windows Phone verzije prije i uključujući 2.18.368, Business for Android verzije prije 2.19.104 i Business for iOS verzije prije 2.19.100.

Kao i u slučaju ranijih napada korisnici bi trebalo da provjere da li su preuzeli najnovija ažuriranja za Vocap, i, ako nisu, da to što prije učine.

Izvor: pcpress.rs