latinica  ћирилица
18/11/2019 |  19:45 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Za sedam do osam dana sastanak lidera HDZ-a, SNSD-a i SDA

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je večeras u Mostaru da očekuje da će u idućoj sedmici biti formirane parlamentarne komisije u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH kako bi se mogao imenovati i novi saziv Savjeta ministara.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

Čović je rekao da je krajnje vrijeme da se priča o formiranju vlasti na nivou BiH privede kraju.

On je dodao da je u razgovorima sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i liderom SDA Bakirom Izetbegovićem procjena bila da se, ako sve bude išlo kako treba, za sedam do osam dana održi zajednički sastanak.

- To bi trebalo da bude kraj tog ciklusa. Da li će biti tako, vidjećemo - izjavio je Čović novinarima.

Komentarišući činjenicu da je na današnji dan 1991. godine osnovana Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, Čović je istakao da hrvatskog naroda ne bi bilo u BiH da nije bilo Herceg-Bosne.

- Vidite da se 28 godina nakon toga mi moramo brinuti oko legitimnosti da bi bili predstavljeni kroz legitimne predstavnike - rekao je novinarima Čović.

INTENZIVIRANjEM MEĐUSTRANAČKIH RAZGOVORA DO KOMPROMISA

Predsjedništvo HDZ-a BiH danas je na sjednici u Mostaru konstatovalo da je inteziviranje međustranačkih razgovora dobar put za konačan kompromis u vezi sa formiranjem vlasti na svim nivoima u BiH.

Iz HDZ-a BiH saopšteno je da Predsjedništvo stranke naglašava da je BiH hitno potrebna nova vlast, te da je potrebno odmah pristupiti formiranju Savjeta ministara i nastaviti razgovore o formiranju vlasti na svim nivoima.

Zaključeno je da se mora vratiti povjerenje koje je poljuljano u posljednje vrijeme, da bi odgovorno pristupili rješavanju otvorenih pitanja.

- Moramo otkloniti sve prepreke za nastavak evroatlanskog puta koji je za HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora jedan od glavnih prioriteta - saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Predsjedništvo HDZ-a BiH je upoznato o aktivnostima HDZ-a za predstojeće predsjedničke izbore u Hrvatskoj, te istaklo podršku aktuelnoj hrvatskoj predsjednici i kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar Kitarović.

U saopštenju se dodaje da će Predsjedništvo HDZ-a BiH nastaviti da postiče članove i simpatizere na aktivnu registraciju za glasanje prilikom predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

- Hrvati i hrvatski državljani u BiH s pravom očekuju da se Hrvatska i njen predsjednik zalažu za legitimna prava hrvatskog naroda u BiH, ali i za stvaranje nove, pozitivnije atmosfere unutar međunarodne zajednice prema BiH, kao i njenim konstitutivnim narodima - dodaje se u saopštenju.

Predsjedništvo HDZ-a BiH danas je govorilo i o stranačkim aktivnostima vezanim za smjernice strategije za predstojeće lokalne izbore.