latinica  ћирилица
19/11/2019 |  09:02 ⇒ 09:24 | Autor: srpskainfo.com

Sidnej pod oblakom dima (FOTO/VIDEO)

Snažan vjetar raspiruje danas više od 100 požara na istočnoj obali Australije, a Sidnej je pokriven opasnim dimom, zbog čega je pet miliona stanovnika ovog grada dobilo upozorenje na opasnost po zdravlje.
Sidnej pod oblakom dima (Foto: @alikjones) - Foto: Twitter
Sidnej pod oblakom dima (Foto: @alikjones)Foto: Twitter

U požarima u prirodi ovog mjeseca poginule su najmanje četiri osobe, spaljena je površina od milion hektara zemljišta i uništeno više od 300 kuća.

Vjetar raspiruje oko 130 požara širom Novog Јužnog Velsa i Kvinslenda već nekoliko dana.

Zvaničnici su saopštili da je u dijelovima Sidneja izmjerena deset puta veća količina opasnih materija u vazduhu od dozvoljene i pozvali građane da borave u zatvorenim prostorijama što je moguće više u narednim danima.

– Kombinacija vreline i lošeg kvaliteta vazduha povećava rizik – rekao je Ričard Brum, direktor odjeljenja za zdravlje i okolinu Novog Јužnog Velsa.

Vatrogasci ulažu velike napore da obuzdaju vatru i umanje rizik po stanovništvo uoči najavljenog rasta temperure u narednim danima.

Vatrogasna služba saopštila je da je na terenu angažovano više od 1.300 vatrogasaca i da je u sedam oblasti na snazi potpuna zabrana paljenja vatre na otvorenom.

Požari su do sada gorjeli na istočnim obalama država Novi Јužni Vels i Kvinslend, ali i zvaničnici Јužne Australije upozoravaju na prognoziranu rekordnu temperaturu.