latinica  ћирилица
19/11/2019 |  09:24 | Autor: Večernje novosti

Zagreb najavljuje blokadu srpskog evropskog puta

Hrvatski zvaničnici na ceremoniji "Kolona sjećanja" u Vukovaru nagovijestili plan: Plenković traži otvaranje arhiva i podatke o nestalima. Јoksimovićeva: Srbima bi bilo bolje da su Hrvati duže pregovarali
Srbija Hrvatska zastave (Foto: rtl.hr) -
Srbija Hrvatska zastave (Foto: rtl.hr)

Zvaničnici iz Zagreba iskoristili su učešće u "Koloni sećanja" u Vukovaru da ponovo iznesu niz optužbi na račun Srbije i zaprijete novim uslovima i blokadama na evropskom putu Srbije.

Među najglasnijima su bili hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Goran Јandroković, koji tvrde da ne postoji politička volja u Srbiji da se dostave podaci o nestalima i zahtijevaju da Beograd otvori arhive.

Na pitanje da li će Zagreb, koji od 1. januara preuzima predsjedavanje EU, blokirati pristupne pregovore Srbije, Plenković je uzvratio da je "put Srbije u EU i ovako i onako striktan, pun uslova":

- Pristupanja EU će biti dug proces.

Јandroković je upozorio da je Hrvatska članica EU i da "postoje mehanizmi kojima može da se posluži kada se radi o pregovaranju bilo koje države koja pretendira ući u članstvo EU":

- Aktuelna politika Srbije nije dobra i ne koristi poverenju na ovim prostorima niti poboljšanju odnosa dviju država. Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije i da nije bilo Miloševićeve politike ratovi se ne bi događali i ne bi bilo velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Na poruke zvaničnika iz Zagreba reagovala je ministarka za evropske integracije Јadranka Јoksimović, koja je uzvratila da je "proces pristupanja Srbije EU dug, između ostalog, i zato što put Hrvatske u EU nije bio duži i zahtjevniji":

- Zato je EU, poučena iskustvom, kako njeni predstavnici i kažu, pooštrila kriterijume. Da je proces pristupanja Hrvatske bio duži i zahtevniji, možda bi vladavina prava i prava Srba u Hrvatskoj bila bolja, možda bi i životni standard bio viši, i ne bi toliko ljudi odlazilo iz Hrvatske.

U Zagrebu, inače, u srijedu počinje Kongres Evropske narodne partije (EPP), sa kog se očekuju poruke ohrabrenja za region Zapadnog Balkana, a na kojem će Donald Tusk biti izabran za predsjednika. Međutim, poslije izjava hrvatskih zvaničnika posljednjih dana, koje su dodatno zategle odnose sa Srbijom i dovele do odustajanja predsjednika Aleksandra Vučića da dođe na kongres - postavlja se pitanje koliko su iskrene tvrdnje da će Hrvatska držati politiku proširenja visoko u agendi svog predsjedavanja EU.

Predsjednik Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister poručio je u ponedjeljak da "stabilnost Zapadnog Balkana znači i stabilnost čitave Evrope":

- To je i u našem interesu. Utoliko je važnije da Hrvatska, u dogovoru s Njemačkom, koja će nakon nje predsjedavati Savjetom EU, posebnu pažnju posvetiti upravo tom regionu - rekao je Mekalister, i dodao da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju otvorenu perspektivu učlanjenja.