latinica  ћирилица
19/11/2019 |  10:45 | Autor: SRNA

Božiću i Hastoru povećane kazne za planiranje terorističkih napada

Apelaciono vijeće Suda BiH uvažilo je žalbu Tužilaštva na prvostepenu presudu Suda prema kojoj su Maksim Božić i Edin Hastor osuđeni na ukupno šest godina zatvora zbog planiranja terorističkog napada u Istočnom Sarajevu i Tuzli, te povećalo kaznu na ukupno devet godina zatvorske kazne.
Ilustracija - Foto: ilustracija
IlustracijaFoto: ilustracija

Božić je prvostepeno osuđen na četiri, a Hastor na dvije godine zatvorske kazne. Apelaciono vijeće je drugostepenom presudom Božiću izreklo šest, a Hastoru tri godine zatvora.

Tužilaštvo je saopštilo da nastavlja intenzivne aktivnosti na procesuiranju predmeta terorizma i predmeta povezanih sa opasnostima od terorističkih aktivnosti.

Božić i Hastor su proglašeni krivim da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu s drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva, te planirali i pripremali na području BiH izvršenje terorističkog napada.

U presudi se navodi da su oni planirali i pripremali napad na zgradu Agencije za istrage i zaštitu BiH u Istočnom Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona.

Optužnica protiv Božića i Hastora podignuta je u julu 2018. godine.