latinica  ћирилица
19/11/2019 |  12:10 | Autor: SRNA

Galijašević: BiH je generator haosa u regionu i Evropi

Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević izjavio je Srni da BiH nije samo nebezbjedna zemalja za sebe, već i region i da je generator haosa i problema cijelom regionu, pa i EU.
DŽevad Galijašević  (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
DŽevad Galijašević (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Povodom četiri godine od ubistva dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH u Rajlovcu kod Sarajeva, Galijašević je naglasio da ovaj, ali i drugi teroristički akti u BiH nisu rasvijetljeni, niti sudski okončani, te da ne postoji nijedna aktivnost na utvrđivanju organizatora, nalogodavaca i finansijera mreže u kojoj su radili i Enes Omeragić i Nerdin Ibrić, koji je ubio policajca u Zvorniku.

On je ukazao da iz Sarajeva uporno pokušavaju da nametnu različitu interpretaciju terorističkih napada.

- Nema toga. Desio se teroristički akt koji je počinio pripadnik selefijskog vehabijskog pokreta. Oni danas imaju najmanje stotinjak vehabijskih komuna i naselja koji imaju 22 paralelna džemata, odlazili su u masovnom broju na sirijsko ratište, gotovo 360 boraca i više od 200 civila - žena i djece - rekao je Galijašević i dodao da su "nadležne institucije BiH lagale kada su smanjivale broj državljana BiH koji su otišli na sirijsko ratište".

Napominjući da BiH nije bezbjedna zemlja i da je terorizam samo potvrda, Galijašević je istakao da BiH nema ni institucije voljne da se bore protiv terorizma.

- Političkom Sarajevu su svi neprijatelji zato što Sarajevo još stoji pod 'staklenim zvonom' i ne vidi kako se svijet brzo mijenja i da propagandna matrica po kojoj su optuživali i podmetali drugima više ne funkcioniše. Mi smo virus, mi širimo zarazu nebezbjednosti regionom i izazivamo probleme cijeloj Evropi - upozorio je ovaj stručnjak za borbu protiv terorizma.

On je rekao da nas sve to vraća na ubistvo dva pripadnika Oružanih snaga BiH - Srbina i Bošnjaka, mladića u istoj uniformi koji su pokušali simbolično poslati poruku da možemo zajedno živjeti i djelovati.

- Pucajući u njih vehabije su pokazale da u stvari žele haos a SDA, koja sav taj sistem drži okupljen oko sebe i upravlja njime, pokazala je da u stvari ne želi zajednički život i da podrškom radikalnim ekstremistima, ometanjem istraga i nekažnjavanjem krivaca u stvari samo komplikuje naš život - konstatovao je Galijašević.

On je rekao da je francuski predsjednik Emanuel Makron imao važne poruke - ne samo da je BiH tempirana bomba i da postoji ozbiljna prijetnja u povratku džihadista, nego da je i NaATO u stanju moždane smrti.

- U BiH se zbog NATO saveza dodatno podrgijala situacija. Bošnjaci su se preko /Bakira/ Izetbegovića sukobili i sa Srbima i sa Hrvatima i istovremeno zbog Evrope koja je pred ponorom i koja je izgubila strategiju, kako kaže Makron - rekao je Galijašević.

On je napomenuo da kritika Makrona nije kritika Bošnjacima, muslimanima, ni islamu, ni naciji, već jednom propalom režimu koji je BiH uvukao u rat, a i danas vlada na isti način.

U terorističkom napadu 18. novembra 2015. godine Enes Omeragić ubio je dva pripadnika Oružanih snaga BiH Armina Salkića i Nedeljka Radić u Rajlovcu kod Sarajeva.