latinica  ћирилица
19/11/2019 |  12:39 ⇒ 12:45 | Autor: SRNA

Teški metali u rijeci Sitnici - zbog ekološke katastrofe prijeti raseljavanje stanovništva

Zdravlje oko 5.000 stanovnika uglavnom Srba u Lapljem Selu, Čaglavici, Preocu i Dobrevu u opštini Gračanica i selima nizvodno uz rijeku Sitnicu ugroženo je zbog prisustva teških metala i žive u koritu rijeke Gračanke i potocima, u koje se slivaju kanalizacione i otpadne vode iz novoformiranih elitnih naselja i industrijskih objekata iz susjedne Prištine.
Gračanica - protest građana - Foto: SRNA
Gračanica - protest građanaFoto: SRNA

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović rekao je da je problem zagađenosti rijeke Gračanke nastao posljednjih nekoliko godina.

- Trudili smo se da dođemo do rešenja, pozivajući i obraćajući se brojnim domaćim i međunarodnim organizacijama, ali nismo uspeli - rekao je Popović na protestnom skupu mještana u organizaciji Omladinskog centra ove opštine, a kojem su prisustvovali predstavnici OEBS-a.

On je naveo da je opština Gračanica podnijela više krivičnih prijava, ali da do danas nije dobijen bilo kakav odgovor, što dodatno komplikuje problem u pronalaženju rješenja od koga zavisi opstanak lokalnog stanovništva.

Popović je naveo da se zagađivač ne nalazi na području opštine Gračanica već u dijelu opštine Priština koji se naslanja na Gračanicu, te da se zato u pronalaženje rješenja moraju uključiti lokalne vlasti Prištine i centralne institucije.

- Moramo hitno reagovati jer smo identifikovali veliki broj ljudi koji imaju zdravstvenih problema koji su nastali kao direktna posledica zagađenosti - naglasio je Popović.

On je najavio da će početkom naredne godine dijelom o trošku opštine Gračanica, a dijelom uz pomoć međunarodnih organizacija započeti regulacija riječnog korita Gračanke i izgradnja kanalizacione mreže.

Gradonačelnik Prištine Špenda Ahmeti, koji je prisustvovao skupu jer je i on sa porodicom odnedavno postao stanovnik Gračanice, najavio da će u naredne, najkasnije, tri godine u Kosovu Polju biti izgrađen sistem za prečišćavanje otpadnih voda za područje opština Lipljan, Priština, Kosovo Polje, Podujevo i Obilić.

- Realizacijom projekta vrednog 80 miliona evra, donacija francuske Vlade, biće rešen problem otpadnih voda, ali je pre toga neophodno da svaka opština pojedinačno izgradi sistem kolektora i kanalizacione mreže kako bi se uključili u sistem za prečišćavanje u Kosovu Polju - rekao je Ahmeti.

On je uputio zahtjev opštini Gračanica da njene inspekcijske službe zajedno sa inspekcijom Prištine uz pomoć policije identifikuju sve potencijalne zagađivače.

Ahmeti je potpisao peticiju da se riješi pitanje kanalizacione mreže u Gračanici, koju je u organizaciji Omladinskog centra potpisalo više od 2.000 stanovnika.