latinica  ћирилица
19/11/2019 |  13:20 ⇒ 13:22 | Autor: SRNA

Radojičić: I u narednoj godini više od 50 miliona KM u razne projekte (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je danas da je i za iduću godinu planirano više od 50 miliona KM i stranih i domaćih ulaganja u Banjaluku.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

- Namjera je da držimo taj tempo i u narednim godinama. Rekao bih da napredujemo u povlačenju stranih sredstava - rekao je Radojičić novinarima na Mrakovici gdje se danas održava jesenje savjetovanje o strateškim planovima Gradske uprave.

On je podsjetio da je samo preko UNDP-a u protekle tri godine više od šest miliona KM uloženo u zaštitu od poplava, male programe u mjesnim zajednicama, energetsku efikasnost u školama i led rasvjetu, gdje je do sada postavljeno 1.537 štednih sijalica, a u idućoj godini trebalo bi biti još više.

- Novost je da idemo u drugi aranžman s EBRD-om za još šest milona evra, ali uz taj iznos grad će dobiti i četiri miliona evra bespovratnih sredstava, što je najveći grant do sada od EU, nakon svojevremene obnove Kastela - rekao je Radojičić.

On je pojasnio da je riječ o velikim projektima vodosnabdijevanja za više od 10.000 stanovnika u različitim područjima grada gdje će u naredne dvije do tri godine biti uloženo 25 miliona KM u stotine kilometara vodovodne mreže, a dijelom i u kanalizacionu infrastrukturu.

- Planiramo sve obaveze grada za 2020. godinu, ali sa puno dužim strateškim pogledom - do 2025. i dalje. Ima nekoliko kapitalnih strateških projekata koji ostavljaju trag u Banjaluci u narednim decenijama, pa možda čak i vijekovima: od potpuno novog i najvećeg banjalučkog mosta u Docu, nove multifunkcionalne kongresne i konferencijske dvorane, do urbane transformacije centra grada za koju je upravo završen međunarodni konkurs - naglasio je Radojičić.

On je naveo da su na dnevnom redu i dalje male intervencije u prostoru i projekti koji se odnose na parkove, zelene površine i slično.

- Upravo smo razgovarali o projektu `Arboretum` koji bi trebalo da postane međunarodno finansirani projekat i da gradu obezbijedi jednu novu rekreativno izletničku zonu - rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, nastavlja se i program "Banjaluka ljudskog lica".

- Projekat besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda, koji je završen u šest mjesnih zajednica, u idućoj godini nastavlje se u 25, potencijala i do 100.000 stanovnika, a program `Zdravo starenje` ima potencijal da obuhvati više od 40.000 penzionera programima druženja, edukacije i socijalizacije. Tu su i programi za mlade, djecu, lica sa invaliditetom i projekti humanizacije prostora - dodao je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve grada Banjaluke Slaviša Sandić rekao je da je između kružnog toka kod Centruma i budućeg kod Lesnine, saobraćajnica veoma neuslovna i da se zato insistiralo kod Vlade Republike Srpske za sredstva za izgradnju te poveznice.

- Obradovani smo viješću da je Vlada donijela odluku i odobrila dva miliona KM za izgradnju te saobraćajnice. Riječ je o saobraćajnici sa četiri kolovozne trake sa obostranim trotoarom i biciklističkim stazama - istakao je Sandić.

On je dodao da će se iduće godine modernizovati deset do 12 kilometara lokalnih seoskih puteva.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka Petar Bilčar najavio je da se pored četiri vrtića, čija je gradnja u toku, za iduću godinu planiraju još dva - u Kuljanima i Obilićevu, gdje bi bilo ukupno 600 novih raspoloživih mjesta.

- Radićemo i sanaciju tri društvena doma. Trenutno se zvaršava u Mišinom hanu, a iduće godine ćemo krenuti sa Saračicom, Zalužanima i Piskavicom - naveo je Bilčar.

On je dodao da su u planu još jedna trim staza – na Starčevici pored već izgrađene staze za bicikliste, kao što su ove i prošle godine urađene po jedna, zatim još jedan park za pse za šta se bira lokacija imeđu nekoliko mogućih, kao i novi azil za pse na Manjači kako bi se zamijenio postojeći koji nije toliko uslovan.

Za decembar je najavljeno usvajanje svih planskih dokumenata za narednu godinu - budžeta i godišnjih planova po sektorima.