latinica  ћирилица
19/11/2019 |  13:40 | Autor: SRNA

UKC Srpske: Uspješno urađena 32. transplantacija bubrega

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci uspješno je urađena 32. transplantacija bubrega, a postoperativni oporavak pacijenata protiče uredno i bez komplikacija, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.
Operacija - Foto: RTRS
OperacijaFoto: RTRS

U saopštenju se navodi da je transplantirani pacijent D.Đ. /37/, a donor bubrega je majka D.Ј. /67/, te da su kompletnu predoperativnu pripremu pacijenata uradili ljekari UKC-a na Odjeljenju nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti.

- U pripremi transplantacije, koja je urađena u petak, 15. novembra, korištena je tehnika za razmjenu nalaza putem video-konferencije sa Vojnomedicinskom akademijom u Beogradu, što podrazumijeva zajedničko razmatranje medicinske dokumentacije i donošenje odluke o izvođenju procedure - navode iz UKC-a.

Kako se dodaje, ubuduće će transplantacioni tim UKC-a najvećim dijelom samostalno obavljati ovu proceduru, s tim da će vaskularni hirurzi sa VMA i dalje biti dio procesa edukacije kadra UKC-a ovog profila koji će vrlo brzo moći samostalno da učestvuje u izvođenju transplantacija.

- Ovim putem smo još jednom potvrdili našu spremnost da kroz usavršavanje novih vještina i sticanje novih znanja stanemo rame uz rame sa renomiranim ustanovama u regionu - ističu u UKC-u.

Prva transplantacija urađena je prije devet godina u UKC-u uz pomoć tima sa VMA koji sve vrijeme učestvuje u procesu edukacije kadra UKC-a.