latinica  ћирилица
19/11/2019 |  14:06 ⇒ 15:33 | Autor: Russia Today

"Ni Isus ne bi ušao u Britaniju, osim ako nam ne treba stolar"

- Uspostavljanjem imigracionog sistema premijera DŽonsona, i Isus Hrist bi bio odbijen na granici Britanije - izjavio je nadbiskup Kanterberija DŽastin Velbi.

- Našem osnivaču, Isusu Hristu koji, naravno, nije bio bjelac, pripadnik srednje klase i Britanac, ne bi bila odobrena viza, osim u slučaju da smo u nedostatku sa stolarima - izjavio je, na CBI biznis konferenciji u Londonu, biskup Velbi.

Njegova kritika imigracionog sistema Britanije izazvala je smijeh i aplauz publike.

Premijer Boris DŽonson je jedan od najdrastičnijih u zalaganju za imigracioni sistem bodovanja kojim bi se imigrantima dodjeljivali poeni na osnovu njihovih kvalifikacija, edukacije, godina, poznavanja englekog jezika, kao i sposobnosti potrebnih za život u Velikoj Britaniji.

Ovaj imigracioni sistem je urađen po ugledu na onaj u Australiji i predložila ga je prvi put Nezavisna partija Velike Britanije pred izbore 2017. godine.

Ideju takvog sistema bodovanja je preuzeo DŽonsonov kabinet. DŽonson kaže da se zalažu za "jednak" imigracioni sistem koji bi bio uspostavljen nakon Bregzita, ako pobjede na izborima 12. decembra.

Prema sadašnjem, već uspostavljenom imigracionom sistemu, građanima EU nisu potrebne vize za rad u Velikoj Britaniji.

Dok se konzervativci zalažu za predloženi imigracioni sistem bodovanja radi smanjenja ulaska u zemlju migranata koji nisu kvalifikovani, laburisti se žustro protive takvom načinu procjenjivanja i odlučivanja.

Komentar nadbiskupa Velbija izazvao je burne reakcije. Mnogi su prihvatili taj komentar kao šaljiv, govoreći da bi Isus vrlo lako ispunio kriterijume, i da je i previše kvalifikovan zbog posjedovanja moći da pretvara vodu u vino ili to što je uspio da nahrani 5.000 ljudi sa pet vekni hljeba.

S druge strane, neki smatraju da je Velbi pogriješio u izjavi, jer sam čin ministra religije je dovoljan razlog za odobravanje vize, pod uslovom da govori engleski jezik.