latinica  ћирилица
19/11/2019 |  14:27 | Autor: SRNA

Za interventni otkup tovnih junadi prijavljeno 15 otkupljivača

Za interventni otkup tovnih junadi prijavilo se 15 zainteresovanih otkupljivača i više stotina grla već je otkupljeno, a minimalna cijena je 3,90 KM, rekao je danas pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslav Bojić.
Otkup junadi - Foto: RTRS
Otkup junadiFoto: RTRS

Bojić je izrazio zadovoljstvo odzivom za interventni otkup junadi minimalne težine 550 kilograma žive mase, te naveo da je oko 8.000 grla spremno za otkup koji će trajati do 31. januara.

- Otkupljivači su nam se odazvali sa cijele teritorije Republike Srpske, te očekujemo da će biti otkupljeno između šest i deset hiljada grla - rekao je Bojić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da Ministarstvo zagovara minimalnu cijenu otkupa, koja je definisana pravilnikom o ostvarivanju novčanih podsticaja i iznosi 3,90 KM.

- Kako bismo stimulisali otkup, mesoprerađivači koji otkupe od proizvođača tovnu junad za izvoz imaju podsticaj od 0,30 KM, dok je stimulacija za domaću preradu 0,70 KM po kilogramu žive mase - rekao je Bojić.

On je podsjetio da je za ove namjene Ministarstvo izdvojilo dva miliona KM.

- Zahvaljujući ovoj mjeri Ministarstva, cijena otkupa je prešla cijenu od četiri KM, što je veoma pozitivan pomak u odnosu na kretanja u posljednjim mjesecima, kada bikovi zbog veoma niske cijene nisu išli u prodaju - rekao je Bojić.

On je dodao da je, prema podacima Agencije za agrarna plaćanja resornog ministarstva, prijavljeno oko 31.000 bikova u ovoj godini za premije koje Ministarstvo daje kao podršku za tovljače junadi, te da je to povećanje u odnosu na prethodne godine.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ranije je pozvalo otkupljivače junadi da do 8. novembra izraze zainteresovanost za interventni otkup junadi minimalne težine 550 kilograma žive mjere od domaćih uzgajivača.

Poziv se odnosio na otkupljivače junadi sa sjedištem u Republici Srpskoj koji su registrovani za obavljanje djelatnosti klanja, prerade i izvoza živih životinja.