latinica  ћирилица
19/11/2019 |  15:41 | Autor: SRNA

Stabilna inflaciona očekivanja u BiH

Centralna banka BiH saopštila je da rezultati istraživanja finansijskog sektora u BiH ukazuju da postojeći monetarni aranžman i kretanja omogućavaju održavanje niske, stabilne i predvidive inflacije, što je jedan od neophodnih preduslova za održivi ekonomski rast.
Centralna banka BiH - Foto: RTRS
Centralna banka BiHFoto: RTRS

Iz Centralne banke navode da su do sada obavljena dva istraživanja - u martu i oktobru 2019. godine i da rezultati pokazuju stabilnu usidrenost inflacionih očekivanja s blagim smanjenjem projekcija.

Inflaciona očekivanja za ovu godinu u oktobru su bila 1,3 odsto i niža su nego u martu kada su iznosila 1,5 odsto.Kada je riječ o inflacionim očekivanjima za 2020. godinu, ona su u oktobru, takođe, snižena i iznose 1,4 odsto, dok su u martu 2019. godine ista očekivanja iznosila 1,7 odsto, dodaje se u saopštenju.

Anketa se sprovodi na uzorku grupe banaka i osiguravajućih društava, a unutar tih institucija se traži kompetenta osoba koja može dati odgovore na anketu.

Istraživanje o inflacionim očekivanjima pokrenuto je, kako se navodi, radi boljeg analiziranja cjenovnih kretanja i doprinosa vođenju ekonomskih politika u zemlji.

Ovo standardno istraživanje percepcije o inflaciji provodi većina centralnih banaka, a Evropska centralna banka i Evropska komisija su, kroz zaključke ekonomskog dijaloga, sugerisale da se treba uspostaviti i u BiH, dodaje se u saopštenju.