latinica  ћирилица
19/11/2019 |  16:00 ⇒ 18:04 | Autor: SRNA

Majer - Šmit: Pomoći BiH u prevazilaženju migrantske krize

Njemačka je spremna da pruži BiH konkretnu finansijsku i kadrovsku pomoć u prevazilaženju migrantske krize, ali je za to potreban unutrašnji dogovor, poručio je danas u Sarajevu parlamentarni državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Njemačke Štefan Majer.
Sarajevo-Majer-Šmit - Foto: SRNA
Sarajevo-Majer-ŠmitFoto: SRNA

On je novinarima, nakon sastanaka njemačke delegacije sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisom Zvizdićem i ministrom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac, rekao da EU, pa i Njemačka, dijele istu sudbinu sa BiH kada je u pitanju migrantska kriza.

- Svjesni smo da BiH nije mjesto gdje se izbjeglička i migrantska kriza može okončati, ali, sa druge strane, mislimo da je odgovornost na političarima u BiH, odnosno, Vlada Njemačke želi da vodi i dalje konstruktivne razgovore kako bi se stvorili humani uslovi za migrante koji se nalaze u BiH. Mi želimo da pomognemo i u borbi protiv ilegalnih migracija - naveo je Majer.

Majer je rekao da ga je obradovala informacija o tome da postoje konkretna razmišljanja o zatvaranju kampa "Vučjak" kod Bihaća i da postoje alteranativne lokacije za smještaj migranata, naglasivši da je stav njemačke Vlade da migranti u BiH treba da budu fer i ravnomjerno raspoređeni.

On je dodao da je tokom današnjih sastanaka ponuđena pomoć njemačke civilne zaštite u otvaranju novih prihvatnih centara za migrante.

Majer je najavio da će Njemačka uskoro donirati deset infracrvenih kamera za potrebe Granične policije BiH u obezbjeđivanju granice.

- Mi se zalažemo za sporazum sa Fronteksom jer je ta saradnja sa Srbijom skoro zaključena. To je veoma bitan aspekt saradnje jer je BiH važna zemlja i mislim da je Fronteksu potrebno dati mogućnost da sa Graničnom policijom BiH obezbjeđuje granicu - naveo je Majer.

Na pitanje novinara da li EU namjerava da primi određeni broj migranata, Majer je odgovorio da bi to bio pogrešan signal za migrante, već da je potrebno zatvoriti spoljne granice i omogućiti članicama EU da same odluče ko može da uđe u Uniju.

Član Bundestaga Kristijan Šmit rekao je novinarima nakon sastanaka da BiH, koja se nalazi na putu ka EU, ima pravo da sa Evropljanima koristi zajednička iskustva koja bi doprinijela rješavanju problema sa migrantima.

- Naš cilj je da tražimo dobro i humano rješenje za migrante koji prolaze i koji se nalaze u BiH, ali i da utičemo na smanjenje njihovog priliva. Mi se nadamo da će u Predsjedništvu BiH doći do usaglašavanja stavova, posebno kada je u pitanju saradnja sa EU i Fronteksom - rekao je Šmit.

On je ukazao da je Njemačka, uprkos "zbunjujućim glasovima iz Pariza", čvrsto opredijeljena i stoji iza statusa BiH kao mogućeg kandidata za članstvo u EU, ali da isto tako ima pravo da od BiH traži odgovarajuću saradnju i uklađivanje stavova.