latinica  ћирилица
19/11/2019 |  16:08 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

Kovačević: Program reformi BiH - uspjeh Srpske

Program reformi BiH, koji je usvojen na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, predstavlja prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na zvaničnom nivou a da ne teži niti prejudicira da BiH postane članice NATO saveza, što se može smatrati velikim uspjehom Republike Srpske, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

- Predsjedništvo BiH je usvojilo Program reformi BiH, a ne Godišnji nacionalni program /ANP/. Taj dokument niti je usvojen, niti je dogovoreno da će biti usvojen. Članovi Predsjedništva BiH dogovorili su da će Program reformi dan poslije imenovanja Savjeta ministara u Predstavničkom domu biti poslan u Brisel. On ne predviđa članstvo u NATO i ne može se smatrati ANP-om, čime prestaje proces približavanja BiH NATO savezu - naglasio je Kovačević.

On je pojasnio da Program reformi BiH predviđa saradnju BiH i NATO-a po principu koji imaju zemlje koje nisu članice ovog saveza, niti imaju ambiciju da to budu, uključujući i Republiku Srbiju.

- Ni BiH, a samim tim ni Republika Srpska, neće sarađivati sa NATO savezom više nego što sarađuje Srbija i ovo je prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na zvaničnom nivou a koji ne teži niti prejudicira da BiH postane članice tog saveza - istakao je Kovačević.

On je dodao da će za svaki budući aranžman BiH sa NATO savezom biti potrebna saglasnost svih u BiH.

- SNSD je sve vrijeme govorio da ne podržava članstvo Republike Srpske i BiH u NATO, ali nije protiv saradnje i od toga nismo odstupili ni današnjim dogovorom u Predsjedništvu BiH, niti smo na bilo koji način prekršili Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti - naglasio je Kovačević.

On je ponovio da je dogovoreno da BiH nastavlja saradnju sa NATO, ali da ne ide u članstvo.

Kovačević je rekao i da je današnjim imenovanjem Zorana Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara potvrđeno da je godinu dana uzalud kočena implementacija izborne volje građana Republike Srpske.