latinica  ћирилица
19/11/2019 |  16:09 ⇒ 20:33 | Autor: SRNA

Promocija hraniteljstva kao alternative za biološku porodicu

Institucija Ombudsmana za djecu Republike Srpske organizovala je danas u Bijeljini okrugli sto o temi hraniteljstva kako bi promovisali ovaj vid alternative biološkoj porodici među građanima i centrima za socijalni rad koji brinu o djeci bez roditeljskog staranja.
Bijeljina - okrugli sto "Djeca u hraniteljstvu u Srpskoj" - Foto: SRNA
Bijeljina - okrugli sto "Djeca u hraniteljstvu u Srpskoj"Foto: SRNA

Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović izjavila je uoči skupa da je hraniteljstvo uvedeno 2012. godine, ali se još ne koristi dovoljno i u praksi se prioritet daje smještaju djece u institucije.

- Želimo da utičemo na promociju hraniteljstva i osnažimo građane i porodice, koji imaju opšte uslove, da se prijave i budu hranitelji. To su humani ljudi, jer samo takvi mogu donijeti odluku da brinu o djeci kojima nisu biološki roditelji - istakla je Radovićeva.

Prema njenim riječima, cilj okruglog stola je da se podstaknu centri za socijalni rad da promovišu i predlažu hraniteljstvo i da djeca bez roditeljskog staranja budu zbrinuta u porodice koje su alternativa biološkoj porodici, u slučaju gdje biološka porodica iz bilo kod razloga ne može da ostvaruje svoju osnovnu funkciju.

Radovićeva je ocijenila da je hraniteljstvo pravi i adekvatan vid kao alternativa za biološku porodicu i navela da u Republici Srpskoj ima pedesetak hraniteljskih porodica, a najviše ih je u Banjaluci i Bijeljini.

Okrugli sto u Bijeljini organizovan je povodom Dana dječijih prava koji se obilježava 20. novembra, a prema riječima Radovićeve posebno je važan u godini jubileja - 30 godina od usvajanja Konvencije UN o pravima djeteta.

- Јedan segment zaštite dječijih prava je i zaštita djece bez roditeljskog staranja i Ustav Republike Srpske stvorio je obavezu za našu društvenu zajednicu da se posebna pažnja posveti djeci bez roditeljskog staranja i da im omogući adekvatnu zaštitu i smještaj - navela je Radovićeva.

Okrugli sto "Djeca u hraniteljstvu u Srpskoj" održan je u Centru za kulturu "Semberija".

Osim centralne kancelarije u Banjaluci, institucija Ombudsmana za djecu Republike Srpske ima i kancelarije u Doboju, Bijeljini i Foči.