latinica  ћирилица
19/11/2019 |  16:25 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Banjaluka: U narednoj godini na red stižu i kapitalni projekti

Gradska uprava Banjaluke najavila je da je za iduću godinu planirano više od 50 miliona maraka domaćih i stranih ulaganja u javne projekte. U protekle tri godine više od šest miliona maraka uloženo je u zaštitu od poplava, male programe u mjesnim zajednicama, energetsku efikasnost u školama i led rasvjetu, a u idućoj godini ova ulaganja će se povećati. Počeće se i sa realizacijom kapitalnih projekata, ističe gradonačelnik Radojičić.

Novi most u Srpskim Toplicama i Docu, vrtići, završetak parkića, novih saobraćajnica, samo su neke od kapitalnih investicija koje su planirane u narednoj godini. Nastavljaju se i radovi na širenju vodovodne i kanalizacione mreže.

- Preko 10.000 ljudi se tiče, 100 kilometara mreže od Crnog vrela, platoa Manjače, Јagara, Česme, potkozarskih sela... Sve to biće urađeno u narednoj i naredne dvije godine, istakao je Igor Radojičić.

Obnova i izgradnja novih saobraćajnica, koje je grad započeo ove godine, nastaviće se i u narednoj. Prvi projekat biće novi kružni tok kod Lesnine.

- Mi smo u fazi projektne dokumentacije rješavamo immovinsko pravne odnose i nadamo se da će veoma brzo biti izabran izvođač radova - rekao je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve grada Banjaluka.

Pored četiri vrtića, čija je gradnja u toku, grad je za iduću godinu planiro još dva. Njihovom izgradnjom biće obezbijeđena mjesta za 600 mališana.

- Gradićemo i novu trim stazu pored postojeće u parku "Mladen Stojanović", planirana je izgradnja na Starčevici - istakao je Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.  

Grad će nastaviti i program "Banjaluka ljudskog lica". Besplatni zdravstveni pregledi realizovaće se u 25 mjesnih zajednica, a program "Zdravo starenje" ima potencijal da obuhvati više od 40.000 penzionera.