latinica  ћирилица
19/11/2019 |  18:09 ⇒ 18:10 | Autor: SRNA

Stoltenberg: Kontrahibridni tim Alijanse ove sedmice u Crnoj Gori

Prvi kontrahibridni tim NATO-a boraviće ove sedmice u Crnoj Gori, izjavio je generalni sekretar Alijanse Јens Stoltenberg.

On je u obraćanju novinarima pozvao saveznike Alijanse da održe i jačaju jedinstvo, uz napomenu da je NATO jedini garant evropske i transatlantske bezbjednosti.

Stoltenberg je naglasio da je NATO jačao u posljednjih 70 godina, uprkos razlikama među saveznicima kada se radi o pitanjima kao što su trgovina, klima, Sporazum o nuklearnom programu Irana i situacija na sjeveroistoku Sirije.

Generalni sekretar Alijanse govorio je u Briselu uoči održavanja sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a, čiji je cilj privođenje kraju priprema za samit u Londonu sljedećeg mjeseca.

Stoltenberg je rekao da planira da se sljedeće sedmice sastane sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji je ranije izjavio da je NATO doživio "moždanu smrt".

Na sutrašnjem sastanku razgovaraće se o strateškim pitanjima, uključujući pitanja Rusije, posljedica razvoja Kine, kontrole oružja u budućnosti i energetske bezbjednosti, javio je "Sputnjik".

Tokom sastanka govoriće se i o ulozi NATO-a u borbi protiv terorizma.

NATO je osnovao kontrahibridne timove prošle godine, sa ciljem pružanja pomoći saveznicima u pripremi za odgovor na propagandu i druge taktike koje nisu vojne.