latinica  ћирилица
19/11/2019 |  18:48 ⇒ 20/11/2019 | 07:46 | Autor: RTRS

Tegeltija imenovan za predsjedavajućeg Savjeta ministara; Usvojen Program reformi BiH

Predsjedništvo BiH na hitnoj je sjednici imenovalo Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Umjesto ANP-a, koji je bio uslov SDA za formiranje vlasti na nivou BiH, usvojen je takozvani Program reformi BiH, koji će kao kompromisno rješenje biti poslat u sjedište NATO-a u Brisel.

Ovaj dokument, kako je rekao srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, ni na koji način ne znači približavanje NATO-u.

Dokument pod nazivom Program reformi BiH, u sjedište NATO-a biće poslat dan nakon potvrde imenovanja Tegeltije i ministara u Savjetu ministara u Parlementu BiH. Osim formiranja novog saziva Savjeta ministara, riješiće i pitanje slanja akcionog godišnjeg plana za NATO. Poslije dugih pregovora nađen je kompromis, kaže srpski član Predsjedništva, a koji ni na koji način ne prejudicira članstvo u NATO, što doslovno piše na prvoj strani, i što je bio Dodikov uslov.

- Nikakav dokument koji prejudicira članstvo u NATO nije usvojen. Čak se otvoreno u dokumentu kaže da on ne prejudicira članstovo i da je za svaku vrsta kretanja ka članostvu potrebna odluka Predsjednitšva - jasan je Milorad Dodik.

U reformskom programu nalazi se nekoliko dobrih stvari za Republiku Srpsku, kaže Dodik. Između ostalog, smanjenje broja pripadnika, a time i troškova Oružanih snaga. Dokument nas u suštini dovodi u poziciju koju ima Srbija, kaže Dodik. Na prozivke opozcije da je ovo izdaja I da BiH ide u NATO, Dodik kaže, neka prvo pročitaju šta piše, ili neka sačekaju da se i sam NATO oglasi o ovom dokumentu.

- Razumijem sada ove iz SDS-a i PDP-a da su bijesni. Ovim se ruši njihova privilegija - nastavio je Dodik.

Što se tiče daljeg napretka BiH, nakon dogovora o formiranju Savjeta ministara, Dodik ipak kaže da se tu ništa dramatično nije desilo, i da je i dalje mnogo neriješniih pitanja i problema, ali i da nakon ovoga niko neće dobiti političke poene.

- Neću da se bavim tim ko je izgubio, ko je dobio. Naprosto je morao biti kompromis - dodao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je o postignutom dogovoru upoznao i predsjednika Srbije na sastanku u Beogradu. Vučić je čestitiao na postignutom kompromisu sa partnerima u BiH.