latinica  ћирилица
19/11/2019 |  19:11 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Da li će biti održana najavljena sjednica PD PS BiH o izmjenama Poslovnika o radu?

Ni godinu dana iščekivana vijest o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara, nije pokolebala Denisa Zvizdića. Ne odustaje od, za sutra zakazane, hitne sjednice Predstavničkog doma, sa jedinom tačkom dnevnog reda - prijedlogom SDS-a i PDP-a o izmjenama Poslovnika.

Istovremeno, ignoriše zahtjeve svojih zamjenika, Borjane Krišto i Nebojše Radmanovića, da sazove sjednicu Kolegijuma, na kojoj bi bila usaglašena dinamika imenovanja parlamentarnih komisija.

Nakon što su svi Klubovi poslanika dostavili prijedloge kandidata po važećem Poslovniku i procedura imenovanja komisija već otpočela, Denis Zvizdić je odlučio da je ipak hitnije, da se Poslovnik baš sada promijeni. Retroaktivno primijeniti Poslovnik nije moguće, no inicijatori željni rada u bh.parlamentu – pred javnošću - zadovoljni. Sakupili su, kažu iz SDS-a i PDP-a, 27 ili 28 glasova od ukupno 42 poslanika, za izmjene Poslovnika.

- Bili smo spremni i spremni smo još uvijek da budemo prisutni dva ili tri puta više samo da zaštitimo poziciju Republike Srpske - kaže Branislav Borenović, poslanik PDP u Predstavničkom domu BiH.

Mijenjati Poslovnik po hitnom postupku je avantura, upozoravaju oponenti iz Srpske, u institucijama BiH.

 - Mislim da su tu potpuno jasne činjenice koje ukazuju da ulazak u takve izmjene Poslovnika jeste prije svega u interesu Bošnjačke komponente koja očigledno želi da kroz implementaciju člana 6. bira Srbe na način da odgovaraju prije svega njihovim potrebama. To jeste veoma zabrinjavajuće - poručio je Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH.  

Prema postojećem poslovniku u šest komisija poslanicima iz Srpske pripada 18 mjesta, ili po tri u svakoj. Prema aktuelnoj veličini klubova poslanika SNSD-u pripada osam mjesta u komisijama, Srpskom klubu – četiri, Klubu SDS-PDP – pet mjesta i jedno jedinom poslaniku SDA sa prebivalištem u Srpskoj - Adilu Osmanoviću.

Da SNSD sa koalicionim partnerima iz Srpskog kluba nije predložio liste kandidata, na njihovih 12 mjesta pravo bi polagale ne samo SDS i PDP, kako to u ovim partijama uzalud ubjeđuju i sebe i javnost, već i SDA-ov Adil Osmanović, koji bi uz, postojeću naklonost inicijativi u Domu, mogao da, umjesto jednog, dobije čak 6 mjesta u komisijama. A šta bi se tek moglo desiti da iz nekih objektivnih razloga niko iz Srpske ne pošalje svoje kandidate?

- Član 30 se ne mijenja on ostaje poslovnička norma - istakao je Branislav Borenović.

I zaista, član trideset propisuje obaveznu jednu trećinu komisijskog članstva iz Srpske. No propisuje i obaveznu proporcionalnost svih poslaničkih klubova i članstva u Komisijama, pa je i po Borenovićevoj logici, predležena izmjena i ostatak važećeg akta u koliziji. I dok inicijatori izmjena istrajavaju srpski član Predsjedništva podsjeća na upozoravajuće zaključke Parlamenta Srpske.

- I pored toga pokušavaju da to prikažu kao neku veliku svoju pobjedu – to je poraz Republike Srpske i moram da kažem – jedina logika sve što je poraz Srpske u Sarajevu je njihova pobjeda - naglašava Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Podršku predloženim izmjenama SDS-a i PDP-a, direktno ili indirektno ispoljile su sve partije sa sjedištem u Sarajevu. Hrvatska komponenta za sada uzdržana. Da li će najnovija odluka Predsjedništva BiH promijeniti odnos snaga u Parlamentu ili možda, naum inicijatora!?