latinica  ћирилица
19/11/2019 |  22:37 ⇒ 22:40 | Autor: SRNA

Brčko: Književno veče sa Isidorom Bjelica

U Brčkom je večeras održano književno veče sa srpskom književnicom Isidorom Bjelica na kojoj su predstavljeni njen novi roman "Posljednji put" i knjiga "Šta žene žele".
Brčko - održano književno veče sa Isidorom Bjelica - Foto: SRNA
Brčko - održano književno veče sa Isidorom BjelicaFoto: SRNA

Bjelica je rekla novinarima da je roman "Posljednji put" njena 81. knjiga i kruna njenog rada, te da je za kratko vrijeme privukao veliku pažnju čitalaca.

- Roman govori o mom boravku u Peruu, o ceremonijama, inicijacijama i svim znanjima koja sam stekla. To je priča o tri žene u Peruu - istakla je Bjelica.

Bjelica je naglasila da joj je najvažnije da svojom književnošću i djelima pomaže ljudima.

Govoreći o knjizi "Šta žene žele", Bjelica je rekla da je to prvi priručnik za ljubav na ovim prostorima na kojem je dugo radila.

Književna veče prethodila je monodrami "Šta ostaje poslije zanosa", koja je posvećena kraljici Nataliji Obrenović, koju igra Јelica Brestovac, a po tekstu i u režiji Isidore Bjelice.

Bjelica je rekla da se ovom predstavom vratila pozorištu nakon skoro osam godina, da u njoj govori o neobrađenom dijelu srpske istorije i najomiljenijoj kraljici o kojoj se malo zna, a o kojoj je pisala u svom romanu "Kraljice serbske".

- Odbili smo da cenzurišemo bilo šta da bi opisali pravu sudbinu srpske žene i kako se ona izborila da bude emancipovana, hrabra, majka i svoja. Zovemo je i predstava isceljenja, jer se ljudi kroz Nataliju Obrenović, kroz suze i smeh zaista isceljuju - istakala je Bjelica.

Književno veče i predstava upriličeni su u sali Administrativno-kulturnog centra "Patrijarh srpski Pavle" u organizaciji Aktiva žena brčanskog SNSD-a.

Predsjednik Aktiva Slobodanka Ćurčić rekla je da je to bio njihov poklon ženama.