latinica  ћирилица
20/11/2019 |  10:22 ⇒ 11:18 | Autor: SRNA

Lukač: Kod mnogih migranata utvrđeno da imaju ratne rane na tijelu

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač ističe da je policija, prilikom kontrole migranata radi utvrđivanja da li imaju oružje, provjere dokumenata i slično, kod mnogih utvrdila da imaju ratne rane na tijelu koje govore da su bili na ratištu na Bliskom istoku.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Takvi ljudi, kaže predstavljaju veliku opasnost ako se zadrže u BiH i zato je neophodan ozbiljan pristup svih institucija u rješavanju migrante krize.

On je naglasio da povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta iz redova islamista ne donose ništa dobro u BiH i naveo da to nije samo problem ove zemlje, već i regiona i Evrope.

- Prema našim saznanjima, više stotina boraca vratilo se u BiH. Njihovo procesuiranje u Sudu i Tužilaštvu BiH, kao i kazne koje su im izrečene su bizarne. Teško je povjerovati da povratnici sa stranih ratišta dolaze sa željom za mirom i suživotom u BiH. Ti ljudi neće promijeniti svoje ubjeđenje iz razloga što će im neko ponuditi neki dobar posao ili bolju platu. Oni su na ratište otišli iz vjerskih uvjerenja i vraćaju se u BiH da šire upravo tu ideologiju - konstatovao je ministar unutrašnjih poslova Srpske.

On je ocijenio da deradikalizacija, iako se godinama o njoj priča u BiH, nije dala nikave rezultate i siguran je da neće ni dati.

- Svi koji su se vratili sa stranih ratišta, kada izađu iz zatvora, za kratko vrijeme okupljaju oko sebe nove mlade ljude i šire svoju ideologiju. Ovo nije problem samo Republike Srpske, već i FBiH i Bošnjaka koji praktikuju tradicionalni islam, koji nisu radikalni, nisu opredijeljeni za terorizam i normalno žive - rekao je Lukač u intervjuu Srni.

On je naglasio da je s toga veoma bitna borba protiv terorizma i saradnja agencija za provođenje zakona i to ne samo u BiH i regionu, već i na međunarodnom nivou.

Govoreći o migrantskoj krizi u BiH, koja ne jenjava, kao i o sve većem prilivu migranata, posebno nakon najave Turske da će otvoriti svoje granice za prolazak migranata prema Balkanu, Lukač je podsjetio da je već više puta upozorio da je BiH postala možda jedina "balkanska ruta" za prolazak nelegalnih migranata i da većina njih preko Bihaća želi da pređe u Hrvatsku.

- Postupanje Policije Republike Srpske je jasno definisano zakonom, kao i zaključcima Vlade Republike Srpske. Već smo bili svjedoci tragičnih događaja širom BiH, pa i u Republici Srpskoj, gde je lice, u strahu od grupe migranata koji su upali na njegovu imovinu, napalo i nažalost ubilo jednog migranta. Ono što sve nas, kao i MUP Republike Srpske posebno brine jeste činjenica da veliki broj migranata ima "skrivene identitete" koje je teško utvrditi - istakao je Lukač.

Povezane vijesti:

Lukač: Neće se odustati od jačanja MUP-a Srpske