latinica  ћирилица
20/11/2019 |  10:52 ⇒ 13:36 | Autor: RTRS

Štićenike u Pazariću vezivali za radijatore (VIDEO)

Na današnjoj konferenciji za novinare u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH poslanik Sabina Ćudić predstavila je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.
Štićenike u Pazariću vezivali za radijatore - Foto: Screenshot/YouTube
Štićenike u Pazariću vezivali za radijatoreFoto: Screenshot/YouTube

Na fotografijama i video snimcima koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje, prenosi televizija N1.

- Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtjev za hitnom smjenom članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usljed nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam se da danas Parlament i javnost upoznam sa dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Dio dokaza javnosti je poznat i kroz zvanični zapisnik Poreske uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namijenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj djeci - navela je Ćudićeva.

Poručila je da je neophodno da se danas Predstavnički dom hitno izjasni te od nadležnog Ministarstva traži razrješenje dužnosti članova iz UO i NO koji su iz prošlog saziva.

- Tužilaštvo mora ubrzati istražne radnje. Danas ću u proceduru uputiti usvajanje sljedećih zaključaka: Hitno zaustavljanje zlostavljanja djece i svih štićenika zavoda; Izrada kodeksa postupanja sa štićenicima; Redovne nenajavljene inspekcije; Izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rješenja; Da Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje ljekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne doktorske preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izvještaj o sprovedenim mjerama - rekla je Ćudić.

Izvor: N1

Povezane vijesti:

Predstavnički dom FBiH: Provjeriti sve navode o stanju u Pazariću