latinica  ћирилица
20/11/2019 |  11:07 | Autor: SRNA

Kalinić: Prestati sa urušavanjem suvereniteta Srpske

Zaključci Narodne skupštine u vezi sa neustavnom transformacijom dejtonske strukture BiH je sveobuhvatan i ozbiljan pokušaj vlasti u Republici Srpskoj, uz otvorenu ponudu opoziciji da se pridruži, da se jednom za svagda prestane sa urušavanjem suvereniteta Srpske, izjavio je Srni nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Dragan Kalinić.
Dragan Kalinić - Foto: RTRS
Dragan KalinićFoto: RTRS

To znači, istakao je on, vraćanje svih onih nadležnosti koje su joj priznate po izvornom Dejtonu i koje su joj u kontinuitetu oduzimali međunarodni izvršioci.

Kalinić je ocijenio da je na ovu vrstu borbe koja će se voditi i unutar BiH, ali i pred međunarodnim instancama potpuno pogrešno i sebično gledati kao na neku izolovanu bitku ljudi iz sadašnje vlasti.

- Nažalost, to je ono što slučajno ili namjerno ne vidi sadašnja opozicija čime ide na ruku protivnicima postojanja Republike Srpske i tako zaboravlja da je upravo Srpska jedina odbrana slobode i ravnopravnosti Srba u BiH i na ovim prostorima u cjelini - napomenuo je on.

Prema njegovim riječima, od trenytka kada je usvojen pa sve do danas traje osporavanje suštine Dejtonskog mirovnog sporazuma koji jeste donio mir, ali je i bitno promijenio unutrašnju strukturu BiH.

- Bošnjaci i Hrvati nisu krili nezadovoljstvo rješenjima koja su afirmisala Republiku Srpsku, pa i na međunarodnom planu, te su izdejstvovali famozna 'bonska ovlašćenja'. Ovim ovlašćenjima godinama, na neustavan način, mijenja se unutrašnja struktura te nove BiH - podsjetio je on.

Kalinić kaže da ne treba zaboraviti da je na bazi ovih ovlašćenja OHR proteklih godina izvršio svojevrstan politički, pravni, pa i personalni "masakr" nad Republikom Srpskom i njenim političkim predstavnicima.

On je ukazao da je cilj jasan - povratiti predratnu strukturu BiH pri čemu se zaboravlja da je upravo ona, nakon raspada Јugoslavije, generisala tragičan sukob u ovoj zemlji.

- Najveća zamka u koju politički Srbi sada mogu upasti jeste da pokažemo neslogu i da se međusobno optužujemo, jer u ovome što nam se dešavalo nema ni apsolutno krivih, ni apsolutno nevinih - upozorio je Kalinić.