latinica  ћирилица
20/11/2019 |  13:11 ⇒ 14:10 | Autor: SRNA

Košarac: Poslovnik se ne može mijenjati u hitnoj proceduri

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac usprotivio se održavanju današnje sjednice Predstavničkog doma sa zahtjevom za izmjenu Poslovnika ovog doma, ističući da je riječ o bitnom dokumentu koji se ne mijenja u hitnoj proceduri.
Predstavnički dom - Foto: Twitter
Predstavnički domFoto: Twitter

- Ne postoji element hitnosti za sazivanje sjednice - istakao je Košarac u raspravi o dnevnom redu sjednice.

On je podsjetio da su zaključno sa 15. novembrom sve stranke dostavile kandidate za komisije Predstavničkog doma, a da je zahtjev za hitnu sjednicu dostavljen 18. novembra.

- O inicijativi za sazivanje hitne sjednice smo znali mnogo ranije. Јedini poslovnički redoslijed bi bio da Kolegijum Predstavničkog doma zakaže redovnu sjednicu i da se uđe u proces imenovanja stalnih radnih tijela - naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, jedino opravdano bilo bi da je hitna sjednica sazvana zbog toga što nije konstituisana Komisija za pripremu i izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara, jer su u tom slučaju prekršeni Poslovnik i Zakon o Savjetu ministara.

- Zato smo bili vrlo jasni da je nepotrebno zakazivati sjednicu Predstavničkog doma sa ovakvom tačkom dnevnog reda - dodao je Košarac.

On je upozorio na opasnost da ubuduće konstantno budu inicirane hitne izmjene Poslovnika, što bi moglo da rezultira nečim što niko u Predstavničkom domu ne želi.

- Izmjena Poslovnika je ozbiljan proces i uvođenje ovakve prakse može ovaj normativni akt dovesti u fazu neprimjene - zaključio je Košarac.

Povezane vijesti:

Program reformi nije u nadležnosti PS BIH

Hitna sjednica Predstavničkog doma PS BiH