latinica  ћирилица
20/11/2019 |  13:56 | Autor: SRNA

Mišić-Škrebić: Neophodno usvojiti kvalitetan zakon o inspekcijama

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas u Banjaluci da je u Srpskoj neophodno usvojiti kvalitetan zakon o inspekcijama, s ciljem jačanja borbe protiv sive ekonomije.
Ranka Mišić i Dragutin Škrebić - Foto: RTRS
Ranka Mišić i Dragutin ŠkrebićFoto: RTRS

- Radnici u Republici Srpskoj, čini mi se i premijer Srpske Radovan Višković, očekuju mnogo od novog zakona o inspekcijama, a cilj svih nas mora biti jačanje borbe protiv sive ekonomije - rekla je Mišićeva, nakon sastanka sa vršiocem dužnosti direktora Inspektorata Republike Srpske Dragutinom Škrebićem.

Ona je istakla da je u Srpskoj potrebno urediti i sistem plata i izmijeniti postojeći Zakon o radu, te da je uloga Inspektorata da kontroliše primjenu zakona.

- Najveći problem u Republici Srpskoj jeste neprimjenjivanje zakona i nesankcionisanje onih koji ih krše. Nažalost, Nacrt zakona o inspekcijama nije rješenje sa kojim Sindikat može biti saglasan, jer se svodi na kontrolu žena koje imaju kućnu radinost, a pored nas će prolaziti oni koji godinama ne uplaćuju poreze i doprinose, ne isplaćuju plate ili isplaćuju najniže plate - dodala je Mišićeva.

Škrebić je naglasio da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen Nacrt zakona o inspekcijama, te da je o ovom zakonu završena i javna rasprava.

- Inspektorat je zatražio zapisnik sa javnih rasprava i formirao komisiju koja će sve analizirati. Razgovaramo sa Savezom sindikata, a imaćemo sastanak i sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca, nakon čega ćemo njihove sugestije pokušati ugraditi u prijedlog navedenog zakonskog rješenja kako bi bio što kvalitetniji - rekao je Škrebić.

On je napomenuo da će Inspektorat u narednom periodu imati pojačane akcije suzbijanja rada na crno.