latinica  ћирилица
20/11/2019 |  14:01 ⇒ 14:21 | Autor: SRNA

Radović: Unaprijediti saradnju institucija u ostvarivanju dječijih prava

Republika Srpska je u proteklom periodu učinila značajan iskorak u usklađivanju zakona i normativnog dijela sa potrebama i zahtjevima Konvencije o zaštiti prava djece, ali je neophodno unaprijediti saradnju između relevantnih institucija kako bi rezultati bili značajni, rekla je ombudsman za djecu Srpske Dragica Radović.
Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović - Foto: SRNA
Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica RadovićFoto: SRNA

Radovićeva je danas u Banjaluci ukazala na značaj usvajanja novog Krivičnog zakonika u Republici Srpskoj, zatim Zakona o uvođenju registra o pedofilima, te uvođenje u programe škola prevenciju u zaštiti djece od nasilja, kako bi se što bolje uredila oblast podrške djeci i zaštiti njihovih prava.

- Uprkos tome, izvještaji pokazuju da postoji nedovoljna saradnja resora i institucija u oblasti obrazovanja, prosvjete, zdravstva, unutrašnjih poslova, ali i da unutar ovih resora ne postoji dovoljna saradnja u razmjeni podataka i slično - rekla je ona.

Radovićeva je ocijenila da je uspostavljena dobra zakonska osnova, te da je potrebno pratiti primjenu tih zakona i eventualno djelovati ukoliko je potrebno nešto mijenjati, u skladu sa potrebama djece, ali i razvoja nauke i tehnologije.

Radovićeva, koja je u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" prisustvovala manifestaciji povodom obilježavanja 30 godina od usvajanja Konvencije UN o pravima djeteta, napomenula je da je neophodno da sve zemlje potpisnice ovog dokumenta treba da obezbijede uslove za poštovanje prava djece.

Direktor ove škole Đorđa Grajić rekla je da se u ovoj obrazovnoj ustanvi pridaje velika pažnja dječijim pravima, prije svega poštovanju zakonskih obaveza u ovoj oblasti.

- Trudimo se da kreiramo vlastite programe kako bismo proširili interesovanja učenika, te im približili različite potrebe djece, ali i objasnili da različitosti treba prihvatiti - rekla je Grajićeva.

Iva Ivković, učenik četvrtog razreda, rekla je da svako dijete ima pravo na igru, učenje, ljubav, te da odrasli treba češće da se sjete da su i oni nekada bili djeca i da oni mogu da se zabave i uživaju.

UN su 20. novembra 1959. godine usvojile Deklaraciju o pravima djeteta, predlažući da se tog dana, kroz manifestacije širom svijeta, globalno podiže svijest o idealima i ciljevima Konvencije o pravima djeteta.