latinica  ћирилица
20/11/2019 |  14:01 | Autor: SRNA

Kecmanović: Pravi trenutak da se otvori pitanje otetih nadležnosti

Profesor Nenad Kecmanović izjavio je Srni povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma da je sada pravi trenutak da cijela priča bude otvorena na novi način i da vjeruje da će dobre rezultate dati inicijativa Narodne skupštine Republike Srpske da otete nadležnosti budu vraćene, te preispitani uslovi, okolnosti i posljedice koje je to proizvelo.
Nenad Kecmanović - Foto: SRNA
Nenad KecmanovićFoto: SRNA

Kecmanović je naveo da mu se čini da je međunarodna situacija trenutno takva da, kao nikada do sada, omogućava Republici Srpskoj da u energičnijem, temeljitijem i širem smislu otvori ovo pitanje, koje podrazumjeva i poziciju visokog predstavnika, kao i sudija u Ustavnom sudu BiH koji stranci drže kao kontrolni paket za sve odluke.

- Ovo je pravi trenutak da čitava priča bude otvorena na nov način. Mislim da će to dati dobre rezultate - rekao je Kecmanović.

On je naveo da je riječ o sveobuhvatnom zahvatu koji će sve ovo dovoljno precizno i temeljno analizirati i prezentovati međunarodnoj javnosti.

- Zato mi se čini da međunarodna konstalacija nama ide na ruku, jer u tim stvarima, kao u politici uopšte morate da vodite računa da ne preuranite, a da i ne zakasnite po onoj Lenjinovoj "ni juče ni sutra nego danas" - rekao je Kecmanović.

Kecmanović je izjavio da je Republika Srpska bila Dejtonsko rješenje za BiH, ali da se od rješenja za neke pretvorila u problem.

- To je počelo gotovo sutradan pošto je to potpisano - počele su promjene. Nigdje u svijetu se tako ne radi. Ovdje je rađeno sve suprotno i dovedeno je u jednu tragikomičnu situaciju da više niko i ne zna šta važi, a šta ne važi od onog izvornog dokumenta - rekao je Kecmanović.

On je ukazao da je aktuelno rukovodstvo Srpske, koje iza sebe ima već nekoliko mandata, stalno iniciralo da se te nadležnosti vrate.

- Stalno je to bilo na tapetu i stalno je odbijano kako od bošnjačke strane tako i od njihovih spoljnih mentora. Dakle, ispada da je ovaj dokument maltene i napravljen da bi se mijenjao i ima nekih podataka koji pokazuju da je /Alija/ Izetbegović i pridobijen da potpiše Dejtonski sporazum tako što mu je obećano da je privremeno, da će se mijenjati, da će Srpske nestati i tako dalje - rekao je Kecamanović.

Prema njegovim riječima, inicijativa Narodne skupštine Srpske je do sada najozbiljnija.

- Imamo jednu od najozbiljnijih situacija do sada. Sada su sva ministarstva dobila zadatak da sve pojedine nadležnosti koje su otete, sve nametnute zakone i sve smjene izabranih funkcionera obrade tematski da bi se ukazalo kakve su posljedice od promjena Dejtonskog sporazuma - ukazao je Kecmanović.

On je podsjetio da su ranije reakcije međunarodne zajednice, kada je pokretano pitanje vraćenja nadležnosti bile: "Šta će se desiti? Šta će biti? Biće poništeni svi rezultati koji su do sada postignuti!", ali da je njegovo zdravorazumsko pitanje - šta je to postignuto da bi vraćanjem na izvorni Dejton bilo poništeno?

- Da li su i kako te otete nadležnosti nešto popravile u BiH? Da li su popravile međunacionalne odnose? Da li je to bila neka reforma koja bi dala neki rezultat? - rekao je Kecmanović.

Sutra se navršavaju se 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Dejtonski mirovni sporazum, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Dejtonskim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.