latinica  ћирилица
20/11/2019 |  14:44 ⇒ 16:01 | Autor: ATV

Detalji jučerašnjeg sastanka u Predsjedništvu BiH

Dokument koji će Predsjedništvo BiH poslati u Brisel usaglašen je i izanaliziran juče na sastanku članova Predsjedništva sa ambasadorima i nije ANP.
Predsjedništvo BiH (foto:predsjednistvobih.ba) -
Predsjedništvo BiH (foto:predsjednistvobih.ba)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče je bio izričit da se dokument tako ne tumači, saznaje ATV iz izvora bliskih diplomatskim krugovima.

Dodik je insistirao i da se ambasadori i Željko Komšić i Šefik DŽaferović izjasne da se ne radi o Akcionom planu.

- Da li je ovo Akcioni plan gospodine Komšiću, da li je ovo Akcioni plan gospodine DŽaferoviću? - nekoliko puta je upitao srpski član Predsjedništva, za šta postoji i pisani dokaz, navodi ATV.

Od ambasadora koji su bili na sastanku, među kojima i američki, Dodik je tražio decidno da potvrde da dokument koji će izaći iz Predsjedništva kao usaglašena verzija, niko u Briselu neće tumačiti kao bilo šta drugo osim reforme u oblasti odbrane i nastavka saradnje sa međunarodnim misijama u BiH.

- Nemojte vi, uvaženi ambasadori, pokušati dovesti u poziciju da mi to podržimo, damo i onda NATO kaže to je ANP. Јa vam kažem da ja to neću da prihvatim - izričit je bio Dodik.

Izvori ATV iz diplomatskih krugova tvrde da je američki ambasador konstatovao da su se konsultovali sa NATO i da će prihvatiti reformski program iz BiH.

- NATO će prihvatiti taj dokument koji ne aktivira ništa i ne mijenja status MAP-a - decidno je naveo ambasador.

- Ako takav odgovor dobijem od NATO-a, ja prihvatam - odgovorio je Dodik.

Interesantno je, kaže izvor ATV, da je Komšića interesovalo ko će papir nositi u Brisel.

Na to su potrošili dobar dio sastanka.

Nakon sastanka sa ambasadorima održana je posebna sjednica Predsjedništva, na kojoj je ,kao drugu tačku, srpski član Predsjedništva kandidovao imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministra.