latinica  ћирилица
20/11/2019 |  15:21 | Autor: RTRS

Pravilnikom definisana prava na podsticaje za otkup junadi

U Službenom glasniku Republike Srpske danas su objavljene izmjene i dopune Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, kojima se definišu prava na podsticajna sredstva za interventni otkup utovljene junadi, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Foto: RTRS
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredeFoto: RTRS

Iz Ministarstva pojašnjavaju da pravo na podsticaje imaju otkupljivači junadi sa sjedištem u Republici Srpskoj koji su se prijavili na poziv za interventni otkup tržišnih viškova i koji su izvršili interventni otkup junadi minimalne mase 550 kilograma od domaćih uzgajivača po minimalnoj cijeni od 3,90 KM po kilogramu žive mjere, u periodu od 20. oktobra ove do 31. januara 2020. godine.

- Podsticajna sredstva se utvrđuju nakon obrade svih prispjelih zahtjeva, u skladu sa iznosom koji je utvrđen planom korišćenja sredstava za 2020. godinu, na osnovu odobrenih jedinica mjere /kilograma/ u iznosu od 0,30 KM po kilogramu žive mjere za izvezena živa grla i 0,70 KM po kilogramu žive mjere za grla otkupljena za klanje ili preradu i dodatnih 0,10 KM po kilogramu mesa zadnje četvrtine trupa koji se zamrzava - navode iz Ministarstva.

Količine otkupljene junadi za koje otkupljivači mogu ostvariti pravo na podsticaje ne mogu biti veće od otkupnih kvota utvrđenih na osnovu prijave na poziv za izražavanje interesa za interventni otkup.

Na internet stranici Ministarstva objavljene su i izmjene i dopune Pravilnika kao i spisak otkupljivača sa određenim otkupnim kvotama.