latinica  ћирилица
20/11/2019 |  15:42 ⇒ 19:49 | Autor: SRNA

Prvo pročitati šta piše u dokumentu Program reformi BiH, pa onda komentarisati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da dokument Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- U dokumentu precizno piše da ne prejudicira članstvo u NATO. Bilo bi dobro da taj dokument, koji se zove Programske reforme BiH, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Dragan Mektić i svi koji kritikuju na neviđeno prvo pročitaju šta tamo piše i kako piše, a onda izlaze u javnost i komentarišu - istakao je Višković.

On je naglasio da taj dokument ne prejudicira članstvo u NATO, odnosno da su to reforme koje ne prejudiciraju članstvo, te da je za svaku vrstu kretanja ka članstvu potrebna nova odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH, a odluke će se donositi u skladu sa stavovima svih organa vlasti", pojasnio je premijer Srpske.

Govoreći o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, Višković je rekao da je to dobra vijest, jer će konačno biti formirana vlast na nivou BiH.

- Činjenica je da godinu dana nismo imali formiran Savjet ministara i da su zbog toga bili zaustavljeni infrastrukturni projekti što je napravilo veliku štetu po budžet Republike Srpske. Sada su stvoreni uslovi da se imenuje predsjedavajući Savjeta ministara, što je za nas veoma važno - konstatovao je Višković.

On je ocijenio da su se Šarović, Mektić i Igor Crnadak nadali da će i ovaj mandat potpuno neopravdano provesti u foteljama i kad je tome došao kraj sad su ljuti i gubitak svojih privilegija I pozicija pravdaju nekom izmišljenom pričom o navodnom članstvu u NATO.

- A kakvu su politiku predstavnici SDS-a i PDP-a vodili u Sarajevu najbolje pokazuje nedavni primjer kada je srpski ministar Mirko Šarović na telefonskoj sjednici Savjeta ministara prihvatio izvještaj Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH čime je nanio ogromnu štetu našim javnim
univerzitetima i studentima u Republici Srpskoj. To je ta njihova politika koju su vodili u Sarajevu - istakao je Višković.

On je rekao da će vrijeme najbolje pokazati ko je bio u pravu, kao što je i do sada bilo kada su na dnevnom redu bile važne teme po Republiku Srpsku i njene interese.