latinica  ћирилица
20/11/2019 |  16:47 | Autor: SRNA

Hitna sjednica - bespotrebna politička avantura SDS-a i PDP-a

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac ocijenio je da je hitna sjedica Predstavničkog doma posvećena izmjeni Poslovnika o radu ovog doma politička avantura u koju su potpuno bespotrebno ušli SDS i PDP.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Rekao bih da tu postoji perfidna politička namjera koja je koncipirana u nekim međunarodnim krugovima i određenim strukturama stranaka koje dolaze iz Federacije BiH - rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je naglasio da ne postoji razlog za izmjenu Poslovnika, jer su, u skladu sa važećim Poslovnikom, sve stranke dostavile prijedloge za članove parlamentarnih komisija.

- Јedino je bilo realno da Kolegijum zakaže redovnu sjednicu doma i da budu izabrana ta stalna tijela - dodao je on.

Košarac je upozorio da su i pored zaključka Narodne skupštine Republike Srpske, poslanici SDS-a i PDP-a pokrenuli inicijativu za izmjenu Poslovnika o radu Predstavničkog doma i tako ignorisali stav najvišeg zakonodavnog tijela u Srpskoj.

- Danas smo od opozicije čuli i dosta nebuloznih stavova o Pogramu reformi BiH i mislim da je i kredibilnost izvora takvih stavova upitna, s obzirom na ranije nekredibilne izjave /Dragana/ Mektića o tome da nema migrantske krize, niti vehabizma, a svi znamo da i migranti i vehabije postoje u BiH i prave probleme - rekao je Košarac.

On je odbacio kao netačne sve navode i spekulacije o štetnosti Programa reformi BiH po Republiku Srpsku.

"Program reformi BiH je dokument koji nema naziva Godišnji nacionalni program /ANP/ i koji u sadržaju artikuliše vrlo jasno izražene političke stavove nas koji dolazimo iz Republike Srpske, a te stavove jasno je prezentovao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik", istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, SDS i PDP svojim postupcima omalovažavaju i potcjenjuju građane Republike Srpske i zbog toga će ih ponovo kazniti na izborima, jer šire neistine.

Košarac je podsjetio da su predsjednik SDS-a Mirko Šarović i njegovi poslanici napustili sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske kada je usvajana Rezolucija o vojnoj neutralnosti Srpske.

- SNSD svoje stavove neće mijenjati i čvrsto će provoditi stavove i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske i njenih ključnih institucija - poručio je on.

Košarac je dodao da SNSD nema ništa protiv da Program reformi BiH bude upućen u parlament BiH, a to podržava i srpski član Predsjedništva BiH.

Najbitnije je, ističe on, da taj dokument ne prejudicira članstvo BiH u NATO.