latinica  ћирилица
20/11/2019 |  17:31 | Autor: SRNA

BORS: Smišljen udar na dostojanstvo srpskog borca

Rad pravosuđa BiH predstavlja smišljen udar na ponos i dostojanstvo srpskog borca, policajca i kompletnog srpskog naroda, saopšteno je iz Boračke organizacije Republike Srpske.
BORS -
BORS

Reagujući na današnje optužnice protiv četiri pripadnika Vojske i Policije Republike Srpske za navodne ratne zločine tokom proteklog rata, iz BORS-a ocjenjuju da to pokazuje da ove institucije žure da popune godišnje kvote Srba osumnjičenih i osuđenih za navodne ratne zločine, s krajnjim ciljem stvaranja lažne slike da je srpski narod bio agresor u proteklom ratu, a ne da je branio svoju zemlju i živote.

Iz BORS-a ističu da to pokazuje i da sistem rada ovih institucija nije u funkciji utvrđivanja istine o proteklom ratu i trajnom uspostavljanju mira na ovom prostoru.

- Koliko će još Srba biti optuženo i osuđeno za navodne zločine? Da li je u radu pravosudnih institucija, posebno tužilaštava, važnija pravda ili norma? Pitamo se kada će doći na red i ostali srpski borci koji su učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu? Kada na red za nove optužnice dolaze oni koji su rođeni u ratu ili poslije njega? Јer, očigledno je da nevinih nema - pitaju iz BORS-a.

U saopštenju se naglašava da će BORS uvijek biti u službi pružanja pomoći borcima Republike Srpske.

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je danas optužnicu protiv Pantelije Ćurguza /61/ i Željka Slijepčevića /54/, oba iz Kozarske Dubice, zbog sumnje da su u septembru 1994. godine u Krepšiću kod Brčkog mučili zarobljenog pripadnika HVO-a i nečovječno postupali prema njemu kao ratnom zarobljeniku.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Malka Koromana /62/ rođenog u Podgrabu, opština Pale, koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti nad bošnjačkim civilima na području ove opštine.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu i protiv Miladina Trifunovića /63/ koja ga tereti za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Vogošće i Ilijaša tokom 1992. godine.