latinica  ћирилица
20/11/2019 |  18:11 ⇒ 22:44 | Autor: RTRS

Formiranjem Savjeta ministara biće odblokirani brojni projekti

Formiranje Savjeta ministara i deblokada rada Parlamentarne skupštine BiH otkočiće mnoge projekte, prije svega infrastrukturne, koji su, zbog nefunkcionisanja institucija na bh.nivou, bili na čekanju. Sve to činilo je veliku štetu i budžetu Srpske, pa je konačno stvaranje uslova za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara za Srpsku od izuzetne važnosti, poručio je premijer Radovan Višković.

Most Bratoljub u Bratuncu, nova poveznica Srpske i Srbije, izgrađen je još prije dvije godine. Međutim, zbog nefunkcionisanja zajedničkih institucija i dalje nije u upotrebi. Nagovještaj da bi, formiranjem novog Savjeta ministara i deblokadom rada parlamenta BiH, konačno mogli Bratoljubom preko Drine, donio je veliko olakšanje mještanima Bratunca.

I nije samo most u Bratuncu bio na čekanju – sličan primjer je i u Gradišci. Iako su gradske vlasti obezbijedile nepovratna sredstva za projekat uređenja vodovodne i kanalizacione mreže, čekalo se formiranje bh.institucija i ratifikacija ugovora. Vjeruju da su, nakon jučerašnjeg dogovora, veoma blizu početku radova.

- Prije svega, što će ova odluka, odnosno ugovor i sporazum koji je potpisan švajcarskom bankom, sredstva od 14 miliona evra konačno biti operativna - izjavio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Procjenjuje se da je ukupna vrijednost projekata u opštinama i gradovima Srpske, koji su čekali formiranje institucija, oko pola milijarde evra.

- Sve ono što je stajalo do sada direktan je uticaj imalo na stanovništvo u lokalnim zajednicama. Nas, u Savezu opština i gradova, raduje činjenica da je ovaj posao konačno završen i da će sve procedure, kada su u pitanju krediti i donacije, koje moraju proći insitucije BiH, konačno biti okončane - izjavio je predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić.

Osim projekata u lokalnim zajednicama, postizanje političkog dogovora i formiranje institucija BiH najviše će se odraziti na deblokadu projekata iz oblasti putne infrastrukture u Srpskoj, kaže ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

- Nije došlo do ratifikacije sa EBRD-om za obilaznicu oko Doboja, vrijednosti 150 miliona evra. Nije došlo do ratifikacije za donatorska sredstva za prvu fazu koridora 5c, u visini od 14 miliona evra. Pomaknut je sa mrtve tačke sporazum sa Srbijom o izgradnji mosta na Rači - izjavio je Trninić.

Konačno formiranje institucija BiH trebalo bi da pošalje pozitivnu poruku i potencijalnim privatnim investitorima, koji nesređenu političku situaciju u BiH najčešće navode kao razlog nedostatka investicija.