latinica  ћирилица
20/11/2019 |  18:57 ⇒ 21/11/2019 | 08:06 | Autor: RTRS

NATO će prihvatiti Program reformi koji ne aktivira ništa i ne mijenja status MAP-a

Dokument Plan reformi BiH nije sporni Godišnji nacionalni plan pridruživanja NATO-u, kategorični su ruski ambasador u BiH Petar Ivancov i stručnjaci za ustavno pravo.

Predstavnici vladajućih stranaka tvrdnje opozicije, da je potpisani dokument identičan spornom ANP-u, nazivaju lažima onih koji ne mogu da se pomire sa gubitkom vlasti.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nekoliko puta je, na ključnom sastanku sa ambasadorima, hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva Željka Komšića i Šefika DŽaferovića pitao da li je ponuđeni dokument Akcioni plan za pridruženje NATO-u.

Tek kad su i ambasadori istakli da će NATO prihvatiti dokument koji ne aktivira MAP, Dodik je, prema izvorima ATV-a, pristao da ga potpiše.

Da je američki ambasador Erik Nelson nedvosmisleno potvrdio da će NATO prihvatiti ovakav akt, izjavila je i poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Snježana Novaković Bursać. Dileme otklanja i ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

- Taj dokument nije povezan sa daljom intregracijom zemlje u NATO. To nije ANP i nije povezan sa MAP-om - rekao je Ivancov.

Odgovarajući na tvrdnje opozcije da potpisani dokument, u suštini, jeste neprihvatljivi ANP i, kako kažu, izdaja Republike Srpske, odgovara portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

- Svi dokumenti usvojeni do sada, od onog prvog koji je usvojio Borislav Paravac iz SDS-a, su govorili da BiH želi da postane član NATO-a. Mi sad prvi put imamo dokument koji su prihvatili svi i u kojem stoji da se ne prejudicira člansotvo u NATO-u - naglasio Kovačević.

Iz DEMOS-a naglašavaju da Plan reformi BiH podrazumijeva saradnju kakvu sa Natom ima Srbija. I iz Ujedinjene Srpske pozdravljaju sporazum i ističu navode medija i opozicije u Federaciji koji kažu da su Komšić i DŽaferović kapitulirali pred Dodikom.

SNSD-ov poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Ćorić optužbe SDS-a i PDP-a dovodi u vezu sa gubitkom vlasti.

- Sve ove izjave koje dolaze od opozcije ukazuju na nervozu i nezadovoljstvo jer su vjerovatno imali obećenje da će i dalje ostati u Savjetu ministara BiH - izjavio je Ćorić.

Da je sporazum isključivo plod uvjerenja stranaca i partija SDA i HDZ da niko nema koristi od, kako je rekao, karikaturalnih efekata izbora- tvrdi profesor prava i predsjednik Prve SDS Radomir Lukić. Odbacuje optužbe da je Dodik, navodno, narušio vojnu neutralnost.

- Ono što sam u ovih 20 i više godina uspio iz poznanstva sa gospodinom Dodikom da shvatim mi govori da on ne bi trebalo da je u stanju, tačnije, ne vjerujem da je u stanju da pogazi riječ Narodne skupštine i napravi tako veliki zaokret u jednom ovako velikom i značajnom pitanju za nas - istakao je Lukić.

Član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica kaže da je veoma važno što je dokument Reforme u BiH podržao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Bjelica poziva na smirivanje tenzija i međustranačko jedinstvo.

- Uvijek je bilo teških momenata, ali sad je ponovo takav i prijeko nam je potrebno jedinstvo političkih partija i političkih faktora u Republici Srpskoj, to jest potrebna nam je tolerancija - dodao je Bjelica.

SDS-ovom odlazećem ministru Draganu Mektiću, koji se ističe napadima na Dodika zbog potpisanog dokumenta, odgovorio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. Reagovao je na Mektićeve uvredljive tvitove o zdravstvenom stanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, napisavši da je Vučić predsjednik svih Srba, a Mektić koji je ostao i bez vlasti i bez živaca- politička prošlost.