latinica  ћирилица
20/11/2019 |  19:30 ⇒ 21/11/2019 | 10:13 | Autor: RTRS

Karan: Program reformi - kompromisno rješenje prihvatljivo za sve strane (VIDEO)

Program reformi, koji je Predsjedništvo BiH juče usvojilo, ne vodi BiH u NATO, istakao je za RTRS profesor Ustavnog prava i generalni sekretar Vlade Republike Srpske, Siniša Karan.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Gostujući u našoj emisiji Telering poručio je da je taj dokument kompromisno rješenje, trenutno prihvatljivo za sve strane u BiH.

Uvjerava da je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, bio svjestan težine dokumenta koji će biti poslat u Brisel i da u njemu nema odrebi štetnih po interese Republike Srpske.

- Ono što je jako bitno da eksplicitno piše, a to je i najveća okosnica i šta on zapravo znači, jeste to da taj dokument ne vodi BiH u NATO pakt. Ni po svom sadržaju, ni po svom nazivu, kao ni po proceduri. Dakle. ni po procesno-materijalnom smislu to nije taj dokument i to je najvažnije - kaže Karan.

Istakao je da se ovim dokumentom nastavljaju reformski procesi u BiH.

- Vrijeme će pokazati šta to znači. Ono što je jako važno jeste da svi budući procesi koji budu išli prema NATO-u, moraju zahtijevati nove odluke organa BiH. To je jedina istina, a sve ostalo su špekulacije - naglasio je Karan za RTRS.