latinica  ћирилица
20/11/2019 |  19:59 ⇒ 20:19 | Autor: SRNA

Merkelova o optužbama da Hrvatska maltretira migrante

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas u Zagrebu, komentarišući optužbe na Hrvatsku za nepoštivanje ljudskih prava zbog postupanja prema migrantima na granici sa BiH, da to izgleda drugačije iz perspektive zemlje koja štiti spoljne granice EU.

- EU živi od toga da ima različite perspektive. Iz perspektive zemlje koja mora da štiti spoljne granice to izgleda drugačije nego iz perspektive jedne zemlje koja je u sredini evropskog prostora - rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Ona je naglasila da je Hrvatska učinila mnogo da bi stvorila preduslove za pristup šengenskom procesu i da je Komisija to pozitivno ocijenila.

- Podržavamo nastojanje hrvatske Vlade u vezi sastanka s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Žao mi je što pristupne pregovore s njima nismo otvorili tokom prošlog Vijeća - rekla je Merkelova.

Merkelova je naglasila da Njemačka sa Hrvatskom ima dobre odnose, te ocijenila da je moguće dodatno ojačati privrednu saradnju, prenosi HRT.

Prema njenim riječima, u Njemačkoj živi 395.000 Hrvata.

Plenković je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Merkelovom, istakao da je Njemačka glavni spoljnotrgovinski partner Hrvatske, da je na sastanku bilo riječi o ključnim evropskim temama važnim za obje zemlje, s obzirom da će Zagreb predsjedava EU u prvih šest mjeseci 2020, a Berlin u drugoj polovini godine.

Sastanak sa Merkelovom jedan je u nizu bilateralnih susreta hrvatskog premijera, koji je domaćin kongresa Evropske narodne partije koji se danas i sutra održava u zagrebačkoj "Areni".

Plenković se danas sastao i sa novoizabranim predsjednikom Evropske komisije Ursulom von der Lejen.