latinica  ћирилица
21/11/2019 |  08:06 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja za ubistvo vojnika ЈNA u Sarajevu

Sud BiH za danas je zakazao nastavak suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu.

Za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA, osim Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji se prije promjene imena zvao Senaid Čavčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim posmrtnim ostacima još traga.

Na ročištu održanom 14. novembra, zaštićeni svjedok Tužilaštva "K", koji je radio u Federalnoj obavještajno-bezbjednosnoj službi rekao je da mu je 2004. godine došao izvor i ispričao da je /Nedžad/ Herenda nosio "hekler" i rekao: "Јa sam ih sve pobio".

Ovaj svjedok je naveo da mu je izvor rekao i da je u blizini bio i Amir Međić, kojeg je viđao u Državnoj bezbjednosti.

Svjedok "K" je naveo da je od tog izvora dobio informaciju da je likvidirano 11 ljudi. O tim saznanjima je napravio službenu zabilješku, ali ne zna da li su informacije dalje provjeravane i da li je neko razgovarao sa Herendom i Međićem.

On je izjavio da mu je taj izvor rekao i da je zarobljene vojnike doveo Davor Matić, mada se, kako je naveo, o tome pričalo i nedugo nakon ubistava 1992. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.