latinica  ћирилица
21/11/2019 |  08:50 ⇒ 12:19 | Autor: SRNA

Da je SNSD htio članstvo u NATO, ušao bi u Savjet ministara još prošle godine

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u intervjuu Srni da je Program reformi BiH dokument koji se odnosi na saradnju sa NATO savezom i da to nikad nije bilo sporno.
Željka Cvijanović - Foto: Screenshot
Željka CvijanovićFoto: Screenshot

Cvijanovićeva je istakla da se o stvarima poput članstva i ostalim krupnim pitanjima ne može odlučivati mimo volje svih, i to je jasno.

- Komentari koje slušamo ovih dana su besmisleni - dok u Federaciji BiH optužuju Bakira Izetbegovića da je kapitulirao pred Miloradom Dodikom, u Republici Srpskoj opozicija govori da je Milorad Dodik prihvatio NATO put i to govore oni koji su i posljednjih godina, iako govore da će Republika Srpska u tom pogledu pratiti Srbiju, usvajali dokumente u kojima je NATO put definisan kao strateško opredjeljenje BiH - naglasila je predsjednica Republike.

Na pitanje da li je Program reformi, koji je Predsjedništvo BiH usvojilo prije dva dana, Godišnji nacionalni program i da li je taj dokument potpisan samo da bi se formirao novi Savjet ministara, Cvijanovićeva je odgovorila da je Program reformi Godišnji nacionalni program i da je riječ o pukom formiranju vlasti, onda bi ga SNSD potpisao prije godinu dana i još tada ušao u Savjet ministara.

- Zašto bismo gubili godinu dana i bili izvan vlasti ako nam je samo do vlasti? Ili, hajde da postavimo pitanje na drugi način. Zašto bi izborni gubitnici sjedili u Savjetu ministara godinu dana nakon izgubljenih izbora ako im nije do vlasti? Ima li nešto što su učinili u tih godinu dana, a što je prihvaćeno kao ozbiljno ili kredibilno bilo na unutrašnjem ili na spoljnom planu? Ništa. Da li ih je neko shvatio ozbiljno? Niko. Čemu služi takva vlast? Ničemu. Pa, o čemu onda pričamo - rekla je predsjednica Srpske.

Govoreći o izmjenama Poslovnika Predstavničkog doma koje su inicirali SDS i PDP uprkos zaključku Narodne skupštine Republike Srpske, Cvijanovićeva je podsjetila da nije prvi put da su predstavnici te dvije partije iskazali nepoštovanje prema institucijama Republike Srpske ili da su bili izvan dogovora o važnim pitanjima.

- Ali, ovdje je problem što su se odlučili da u dogovoru sa partijama iz FBiH promijene pravila, koja smo nekada odbranili i od visokoh predstavnika, umanjujući time kapacitet Republike Srpske na zajedničkom nivou BiH. To je za osudu i sigurno nosi sa sobom ogromnu političku odgovornost PDP-a i SDS-a - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se od te odgovornosti ne može pobjeći bez ozbira da li su to uradili pri svijesti i dobrovoljno ili je neko zloupotrijebio i prevario njih da bi oni prevarili Republiku Srpsku.

Na pitanje šta očekuje od novog Savjeta ministara na čelu sa predsjedavajućim Zoranom Tegeltijom, Cvijanovićeva je rekla da, prije svega, očekuje da sarađuju sa entitetskim vladama na realizaciji ekonomsko-socijalnog programa kojeg su one potpisale, te da ožive mehanizam koordinacije i da se kroz njega počne raditi na mjerama domaćih institucija na svim nivoima vlasti po osnovu Mišljenja EU.

Ona je navela da očekuje i da se putem saradnje entitita i Savjeta ministara krene u novi krug razgovora sa međunarodnim finansijskim organizacijama s ciljem pravljenja određenih aranžmana za realizaciju važnih infrastrukturnih i ostalih projekata.

Na konstataciju da se u svakoj normalnoj državi u ovo doba godine pripremaju i usvajaju budžeti i prave planovi za narednu godinu, a čime se sad bavi nivo BiH, Cvijanovićeva je odgovorila da je Republika Srpska upravo u toj fazi i da se pripremaju i usvajaju dokumenti na osnovu kojih će institucije funkcionisati i izvršavati svoje obaveze prema građanima.