X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
21/11/2019 |  08:53 ⇒ 08:55 | Izvor: RTS

Svjetski dan televizije

Danas je Svjetski dan televizije. Rezolucijom 1996. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. novembar Danom televizije. Ustanovljen zbog činjenice da je televizija glavni instrument u informisanju i uticaju na javno mnjenje. Televizija olakšava društvenu i kulturnu komunikaciju i podstiče saradnju i partnerstvo u svijetu.
Svjetski dan televizije - Foto: ilustracija
Svjetski dan televizijeFoto: ilustracija

Prvi analogni televizijski program visoke rezolucije započeo je 1936. u Velikoj Britaniji.

Dolazak daljinskih upravljača 1980. obradovao je ljubitelje magične kutije, koji su do tada morali da ustanu da bi promjenili kanal. Nagledanije emisije su globalni događaji, kao što su Olimpijske igre i Svjetska prvenstva u fudbalu.

Kao najrašireniji medij mora biti vjerodostojna i preuzeti na sebe ulogu čuvara i zaštitnika od širenja neproverenih informacija, lažnih vijesti i govora mržnje.

Danas je televizija, kao preteča svih naknadnih usavršavanja elektronskih medija, i dalje važno sredstvo informacija o životu na planeti, onom iz prošlosti, iz sadašnjosti i s pogledom u budućnost.

Za dan rođenja televizije uzima se 25. april 1925, kad je Britanac Berd u Londonu prenio sliku lutke iz potkrovlja u radnju u prizemlju, gdje je bio montiran prijemnik.

Dvanaest sati i 30 sekundi trajao je najduži televizijski intervju bez prestanka, prikazan u Španiji, i u njemu su gostovale slavne ličnosti.