latinica  ћирилица
21/11/2019 |  08:55 | Autor: SRNA

Drecun: Protiv Srbije se vodi niz hibridnih operacija

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da slučaj objavljivanja snimka na kojem ruski obavještajac navodno daje novac srpskom agentu pokazuje da se protiv Srbije već dugo vodi niz hibridnih operacija, čiji je cilj da se utiče na spoljnu i na unutrašnju politiku zemlje.
Milovan Drecun - Foto: Novosti.rs
Milovan DrecunFoto: Novosti.rs

- Neophodno je da Srbija dogradi svoj mehanizam za odbranu od toga - rekao je Drecun za RTS.

On je ukazao da se malo zna i da je mnogo neprovjerenih stvari u ovom slučaju, kao i da se postavlja pitanje ko je autor snimka, koja je služba, a da nije srpska, spremna da izvede takvu operaciju, da prati ljude, snimi automobil, razmjenu kesa.

Komentarišući medijske navode da su snimak pustile SAD nakon 50 pokušaja koje je osujetila ruska služba, Drecun je naveo da se to može nagađati.

On je, međutim, naglasio da ambijent u kojem je snimak objavljen ukazuje da bugarski istraživački novinar izgleda stoji iza tog objavljivanja.

Drecun je naveo da je reakcija Atlantskog savjeta u Bugarskoj prošla prilično nezapaženo i dodao da smatra "da nije nepovezana makar posredno sa ovom temom".

- Oni su upozorili bugarske zvaničnike da se na teritoriji te zemlje vodi prava hibridna operacija Rusije i da joj je cilj priprema terorističkih napada - naveo je Drecun.

On je podsjetio da je ranije iznio podatak da je u Skoplju formiran maskirani obavještajni centar, gdje se nalaze i pripadnici službi susjednih zemalja - kao što su Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Bugarska.

Bezbjednosno-informativna agencija potvrdila je juče autentičnost snimka na kojem ruski državljanin Georgij Kleban daje novac navodno srpskom agentu.

Mediji su prenijeli da će špijunska afera biti tema sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost koju je danas za 18.00 časova zakazao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.