latinica  ћирилица
21/11/2019 |  10:52 | Autor: SRNA

Ljajić: Beograd izgubio 400 miliona evra zbog prištinskih taksa

Srbija je zbog prištinskih taksa izgubila gotovo 400 miliona evra, dok su zemlje iz okruženja duplirale svoj izvoz na Kosovo i Metohiju, rekao je srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.
Rasim Ljajić - Foto: TANЈUG
Rasim LjajićFoto: TANЈUG

Ljajić je ocijenio da bi sada, i kada bi taksa bila ukinuta, teško bilo ponovo plasirati srpsku robu na tržište Kosova i Metohije.

On je istakao da su zemlje iz okruženja – Grčka, Mađarska, Bugarska, Slovenija i Hrvatska duplirale svoj izvoz na Kosovo, dok je Makedonija povećala izvoz za 50 odsto.

- Oni su uvoz pića kompenzovali iz Austrije i Makedonije, uvoz benzina iz Makedonije, Grčke i Albanije, šećera iz Francuske i Poljske, ali cenu plaćaju njihovi potrošači jer su te cene veće u odnosu na srpske proizvode - rekao je Ljajić za RTS povodom godinu dana od kako su prištinske privremene institucije uvele taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

On je podsjetio da je prije uvođenja prištinskih taksa, izvoz iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju iznosio na godišnjem nivou 445 miliona evra.

- Ekonomska šteta jeste ogromna, ali dugoročno efekti ovih taksi biće veliki, jer pored kampanje koja se vodi, biće teško ponovo plasirati robu na tržište Kosova i Metohije - rekao je Ljajić.

Ljajić je rekao da je u 50 miliona evra robe koja je izvezena, uključeno 10,5 miliona evra eklektrične energije, zatim 12,5 miliona evra robe koja je izvezena u decembru prošle godine kada za međunarodne brendove nije važila taksa od 100 odsto.

Prema njegovim rečima, u centralnu Srbiju je uvezeno više sa Kosova i Metohije, 29 miliona evra robe je kupljeno, ali je to za 910.000 evra manje nego u periodu prije uvođenja taksi.

Ljajić je rekao da su najveće gubitke pretrpjeli Naftna industrija Srbije /NIS/, koji je imao izvoz od 50,9 miliona evra, zatim "Železara" iz Smedereva, kao i kompanije iz prehrambene industrije.

- Nemamo više na Kosmetu ni Bambija, ni Dijamanta, Viktorije, Sunoka... - naveo je Ljajić, napominjući da su i kosovski proizvođači gubitnici, jer su pronašli alternativna tržišta, ali sa većom cijenom.

Bivši premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj je, uvodeći takse od sto odsto na robu iz Srbije i BiH, prije godinu dana rekao da su to ekonomske sankcije Prištine kao odgovor na to što Kosovo nije primljeno u Interpol, ali i na seriju povlačenja priznanja samoproglašene nezavisnosti.