latinica  ћирилица
21/11/2019 |  11:14 ⇒ 11:14 | Autor: B92

Kontroverza uzdrmala Dejvis kup

Teniseri Kanade izazvali su veliku kontroverzu predajom meča na Dejvis kupa, koju je prokomentarisao i Novak Đoković.
Dejvis kup - Foto: RTRS
Dejvis kupFoto: RTRS

Naime, Denis Šapovalov i Vasek Pospišil su Kanadi donijeli pobjedu nad SAD i poslali je u četvrtfinale.

Pobjeda nad Amerikancima obezbijedila im je prvo mjesto Grupe F, pošto su prethodno savladali i Italiju, ali se onda desio sporni momenat.

Kapiten Kanađana Frenk Dančević je odlučio da preda dubl meč koji je samim tim okončan sa predajom od 6:0, 6:0 u korist Amerikanaca.

To nije imalo uticaj na pobjednika Grupe F, ali je moglo da ima uticaj na plasman SAD i odnos sa drugim ekipama, pošto bi ta reprezentacija bila u povlašćenom položaju u borbi za jednu od dvije najbolje drugoplasirane ekipe iz svih šest grupa.

Kanađani su time poklonili protivniku set-količnik od 2-0 i gem-količnik od 12:0, ali ni to nije pomoglo, s obzirom da su SAD pobijedile Italiju sa 2-1, što im nije bilo dovoljno za potencijalni plasman dalje.

Novak Đoković je prokomentarisao potez selekcije Kanade.

- Meni se to lično ne sviđa. To ne bi trebalo da bude dozvoljeno. Razumijem da je Kanada (u tom trenutku) već prošla. Možda su htjeli da odmore igrače za četvrtfinale i nastavak turnira? - zapitao se Đoković i nastavio:

- Ipak, to mi ne d,eluje pošteno, da neka ekipa na poklon dobije 6:0, 6:0 jer u tom trenutku ide na megdan Italiji.

Sa Novakovim stavom usaglasila se većina teniske javnosti, pa i Endi Marej.

- To nije dobra stvar. Јedna od pozitivnih stvari (novog Dejvis kupa) je ta što u grupi nema nebitnih mečeva, svi dueli su uživo. Za Kanadu je taj meč u teoriji bio nebitan jer su već prošli dalje, ali je on imao velike implikacije na ostale ekipe koje su imale šansu da budu drugoplasirane - istakao je Marej.

Kanada se u četvrtfinalu sastaje s Australijom, danas popodne, dok se ostali četvrtfinalni dueli igraju sutra.