latinica  ћирилица
21/11/2019 |  11:46 ⇒ 12:49 | Autor: klix.ba

Tuzlaci poručili: Političari, vodite migrante svojoj kući (FOTO)

Više od 100 mještana tuzlanskih prigradskih naselja koja gravitiraju Šićkom Brodu i Ljubačama okupilo se ispred zgrade kantonalne skupštine, uoči sjednice te skupštine.
Tuzlaci ne žele prihvatne centre - Foto: klix.ba
Tuzlaci ne žele prihvatne centreFoto: klix.ba

Građani od političara zahtijevaju da ne dozvole formiranje migrantskih centara na području ovog grada, a ukoliko do toga ipak dođe, navode da su spremni na radikalne poteze.

Nekadašnja kasarna u Ljubačama kod Tuzle mjesto je na kojem će biti formiran prvi migrantski centar u ovoj regiji, što je omogućila Vlada FBiH koja je objekt dodijelila Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Nezadovoljstvo među mještanima stvorila je i nedavna izjava kantonalnog premijera Denijala Tulumovića koji je kao potencijalnu lokaciju za migrantski centar naveo objekte bivšeg rudnika u Bukinju.

- Tuzlanski kanton se mora jasno oglasiti i ne dozvoliti formiranje migrantskih centara u gusto naseljenim područjima. Premijer izgleda da nije ni svjestan šta je izjavio, a njegove izgovorene rečenice su stvorile paniku među mještanima, koji su sada uvjereni da će uslijediti njihovo protjerivanje - izjavio je Goran Stojak, predsjednik MZ Bukinje.

Tuzlaci protestuju zbog najavljenog migrantskog centra

- I mi imamo pravo da živimo, da nam djeca mogu slobodno ići u školu, a dolaskom migranata to će biti nemoguće. Neka svaki od poslanika u kantonalnoj skupštini, koji imaju solidne plaće, uz premijera svakako, kući povede po petero migranata i riješiće problem - naglasio je Stojak.

I dok mještani negoduju zbog najavljene lokacije migranrskog centra, portal Kliks saznaje, da je ekipa BHMAK juče već posjetila kompletan kompleks bivše kasarne kako bi se uvjerili u stanje, jer postoje indicije da je to područje minirano, na što upozoravaju i znakovi upozorenja.

Građani pred kantonalnom skupštinom

Predstavnici MZ Ljubače su istakli da poslanici prihvate zaključke gradskih vijeća Živinica i Tuzle i "uvaže vapaj stanovništva okolnih mjesnih zajednica". Poručili su da će bez obzira na sve, istrajati u tome da ne dozvole formiranje migrantskog centra u svom mjestu.

Formiranju migrantskog centra u Ljubačama protivi se i Gradsko vijeće Tuzle i najavljuje podnošenje zahtjeva nadležnim organima za procesuiranje odgovornih zbog pokušaja izazivanja opšte opasnosti, te upućuje podršku predstavnicima mjesnih zajednica i građanima Tuzle kojima će se pridružiti i poslanici skupštine.