latinica  ћирилица
21/11/2019 |  12:26 ⇒ 12:50 | Autor: SRNA

Prodanović: Neargumentovane tvrdnje opozicije

Delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine Lazar Prodanović izjavio je Srni da su bez argumenata tvrdnje i napadi predstavnika opozicionih partija da je usvajanjem Programa reformi BiH otvoren put BiH u NATO članstvo.
Lazar Prodanović - Foto: klix.ba
Lazar ProdanovićFoto: klix.ba

- Opozicija je frustrirana i dugo vremena koristi dvoličnu politiku - jedna je za javnost u Republici Srpskoj i BiH, a drugo je želja da zadrže pozicije u Savjetu ministara i institucijama BiH u tehničkom mandatu - rekao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, svi napadi i žalopojke koje upućuju nakon odluke Predsjedništva BiH o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara zasnovane su na ovim ciljevima, bez argumenata.

On je napomenuo da je apsolutno neosnovano prejudiciranje i bilo kakva druga priča o članstvu u NATO-u.

- Predsjedništvo BiH kompromisnim rješenjem došlo je do dokumenta koji je u interesu svih u BiH. Reformski procesi koje smo dugo zagovarali kada su u pitanju Oružane snage BiH i bezbjednosni sektor su neophodni - istakao je Prodanović.

O, kako kaže, nagađanju opozicije da ovaj dokument znači članstvo u NATO-u, Prodanović je naglasio da će SNSD dok bude obavljao poziciju u institucijama BiH donositi odluke koje su u interesu građana, prije svega, Republike Srpske.

- Bilo kakva odluka u BiH o bilo kakvim integrativnim procesima, uključujući eventualno članstvo u NATO-u, ne može se donijeti bez saglasnosti Republike Srpske - rekao je Prodanović.

Predsjedništva BiH u utorak, 21. novembra, donijelo je odluku da će u NATO sjedište u Briselu biti dostavljen dokument Program reformi BiH.

Ambasadori zemalja Kvinte naglasili su da Program reformi ne mijenja status MAP-a, a ruski ambasador u BiH Petar Ivancov da taj program nije povezan sa integracijom BiH u NATO.